Sport

Jászapáti Petra elődöntős az olimpián, Kónya Zsófia kiesett női 1500 méteren

A vegyesváltóval bronzérmes szegedi Jászapáti Petra bejutott az elődöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában a pekingi téli olimpián, a szintén szegedi Kónya Zsófiát viszont szabálytalanság miatt kizárták a szerdai negyeddöntőben, de egyébként sem továbbjutó helyen ért célba.

A szegedi sportsikerek támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből az első három, valamint a három leggyorsabb negyedik lépett a következő körbe. A főbíró Pádár Beáta volt, aki eddig koronavírus-fertőzése miatt nem dolgozhatott a játékokon. Az 500 méteren hetedik és 1000-en nyolcadik Jászapáti az első csoportban futott a hazai közönség előtt szereplő, a vegyesváltóval aranyérmes, a női váltóval pedig bronzérmes Csang Jü-tinggel, az 1000 méteren és a női stafétával egyaránt második, világcsúcstartó dél-koreai Csoj Min Dzsonggal, a női váltóval aranyérmes holland Rianne de Vries-zel, valamint az olasz Arianna Sighellel és a váltóval világbajnoki ezüstérmes francia Gwendoline Daudet-val.

NEHÉZNEK ÍGÉRKEZETT A TOVÁBBJUTÁS

A papírforma alapján nagyon nehéznek ígérkezett a továbbjutás kiharcolása, viszont a szegedi versenyző erre rácáfolt. Jászapáti eleinte a mezőny végén korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egy kör alatt az élre állt, a hajrában pedig csak Csoj tudta megelőzni. Kónya Zsófia – akinek nem ez a táv az erőssége – összekerült az 1000 méteren negyedik amerikai Kristen Santosszal, a női váltóval első, a vegyessel negyedik, 1000 méteren pedig ötödik holland Xandra Velzeboerral, a japán Kikucsi Szumirével, a női stafétával negyedik kanadai Danae Blais-zel és a kazah Olga Tyihonovával. A szintén szegedi gyorskorcsolyázó gyorsan feljött a második helyre, ám fokozatosan csúszott vissza, volt utolsó is, végül pedig egy kicsúszás miatt ötödik lett, így búcsúzott. Az egyik előzését szabálytalannak ítélték, így kizárták.

NEM ÉREZTE JOGOSNAK A KIZÁRÁST ZSÓFIA

“Nagyon nem éreztem jogosnak a kizárást, szerintem befértem. Igen, volt kontakt, de ettől még szerintem szabályos volt. Sajnálom, nem így akartam zárni a pekingi olimpiát” – mondta az MTI-nek könnyes szemmel a 27 éves Kónya.

A férfi váltó – amely négy éve megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét – a B döntőbe szerepel a hollandokkal és a japánokkal, így – ha nincs kizárás a fináléban – legfeljebb hatodik lehet.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb