Közélet

Gulyás Gergely: 10 liter benzint, vagy gázolajat lehet maximum elvinni kannában egy személynek a benzinkútról az új intézkedések szerint

Egészen rendhagyó időben, szerdán már kora délután, 12:30-tól lesz Kormányinfó. Mivel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a meghívó szerint Varga Judit igazságügyi miniszter is részt vesz ezen, így bizonyára az egyik kiemelt téma az Európai Bíróság ma délelőtt kihirdetett ítélete lesz. Pontosabban: elbukta Magyarország és Lengyelország a jogállamisági rendelettel kapcsolatos felperesi keresetét.

Az eseményről természetesen mint mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk. Az M1 élő stream-jét itt tudod nézni:

12:35 KEZDÜNK

Indul a Kormányinfó, ahol elsőként Gulyás Gergely köszöntött mindenkit. Mint mondta az Európai Unió mai döntésével kapcsolatban átadja a szót Varga Juditnak.

12:36 NEM ÉRT MINKET MEGLEPETÉS

Varga Judit kiemelte: nem ért minket meglepetés a mai döntés. A döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával, az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az uniós bíróság ítéletét követően. Varga Judit, igazságügyi miniszter az uniós bírósági döntésről azt mondta, hogy politikai döntés született. Nem érte meglepetésként a kormányt. Politikai szereplő lett a bíróság. Egy nagy nemzetközi vita zajlik a gyermekvédelmi törvény körül – tette hozzá. Varga Judit arról is beszélt, négy éve is hasonló helyzet volt a migrációs helyzet kapcsán. Akkor is az országgyűlési választás zárta le a vitát – tette hozzá. Migráció ügyében is a magyar megoldás győzött. A magyar emberek döntésén múlik mi lesz a megoldás ebben az ügyben. A magyar kormány úgy döntött, hogy a kérdést elviszi a népszavazásig.

12:38 ÚJ INTÉZKEDÉSEK A BENZINÁR-STOPRA VONATKOZÓAN

Gulyás Gergely visszavette a szót Varga Judittól. Mint mondta: hírek vannak arról, hogy benzinkutak fontolgatják a bezárást, vagy bezártak (3-4 ilyen esetről tudnak), ugyanakkor ahol ilyen történt, ott 5 kilométeren belül van helyettesítő kút. Továbbá az állam élni fog a lehetőséggel, hogy kijelöljenek szolgáltatót és a MOL pedig vállalja, hogy működtetni fogja a benzinkutakat.

A miniszter hangsúlyozta: a rendelet szerint korlátozások nélkül lehet tankolni, azonban kannában legfeljebb 10 liter üzemanyagot lehet elvinni. A NAV ellenőrzi a rendelet betartását.

A magyar adófizetők pénzéből nem akarjuk kisegíteni a benzinkutasokat – mondta egy újságírói kérdésre. 

12:41 MÁSODIK HELYEN ÁLL AZ UNIÓBAN A MAGYAR GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE

Gulyás közlése szerint a négy stop intézkedés 3 százalékponttal csökkentette a hazai drágulást. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményességét jól mutatja, hogy az unióban a második helyen áll a magyar bővülés. A gazdasági növekedés 7,1 százalék volt tavaly, ez a legjobb és legmagasabb növekedés a rendszerváltás óta. Csak Lengyelország előzi meg hazánkat az EU-ban.

12:52 SZÓBA KERÜLT A TRAM-TRAIN

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely szólt arról is, hogy az nem igaz, hogy kijavították a meghibásodott tram-traineket Budapesten. 80 kilométer felett ráztak a tram-trainek, de a BKV javítása után 60 kilométer fellett ráztak. A gyártó javította meg később – tette hozzá. 

12:57 PEDAGÓGUSSZTRÁJK

Szívesen tárgyalunk a pedagógusokkal, de egy politikai akciónak tűnik a március végi sztrájkhirdetés – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Mindenki tartsa be a jogszabályokat. 

14:10 ENNEK KÖSZÖNHETŐ A MAGAS GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS

Tavaly 7,1 százalékos volt a magyar gazdasági növekedés, a rendszerváltás óta a legmagasabb – mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez nem csupán az uniós források hatékony felhasználásának eredménye, hanem annak a politikának is, amelynek köszönhetően alacsonyak az adók, évről évre rekordot döntenek a befektetések, növekednek a fizetések, így a fogyasztás is, támogatást kapnak a családok, és rezsiköltség biztosítja a háztartások alacsonyabb kiadását. Hangsúlyozta: Magyarország ezzel az eredményével a második az Európai Unióban, csupán Lengyelország produkált magasabb, 7,7 százalékos gazdasági növekedést. „Lehet egyes országokkal szemben bosszúhadjáratot folytatni, de ha egy gazdaságpolitika eredményes, annak megvan a következménye” – értékelte az eredményt a miniszter.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: stapelstein
'Fel a tetejéhez' gomb