Közélet

Nagy csata várható Márki-Zay Péter és Lázár János között: mindössze 15 szavazaton múlhat, és Makón dőlhet el a négyes választókerület sorsa

Mindössze 45 nap van a választásig, és az előzetes felmérések alapján mindössze tucatnyi szavazat dönthet egyéniben Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Lázár János között a Csongrád-Csanád megyei négyes választókerületben. Mint kiderült, Makó lehet a mérleg nyelve a választókerületben.

A Választási földrajz Facebook-oldal becslése szerint Hódmezővásárhelyt elhozhatja az ellenzék, a falvakban pedig várhatóan ismét tarolni fog a Fidesz. Így a szakértők szerint a második legnagyobb városban, vagyis Makón dőlhet el minden.

15 SZAVAZAT DÖNTHET?

Érdekesség, hogy szinte az egész választókerület sárga, vagyis Fidesz győzelmet jelez előre a Választási földrajz Facebook-oldal készítői szerint. “A korábbi országgyűlési választási eredmények azt mutatják, hogy a fideszes jelöltnek, Lázár Jánosnak 9 százalékpontos előnnyel be kellene húznia a választókerületet” – mondta ezzel kapcsolatban az RTL Híradó riportjában Kovalcsik Tamás geográfus, választási szakértő. Kiderült az is, hogy Hódmezővásárhely viszont inkább ellenzéki, ráadásul nem biztos hogy csak az eddigi parlamenti választásokból kell kiindulni az előrejelzésnél. “Vannak olyan számításaink is, amelyek amúgy a 2019-es önkormányzati választási eredményeket is figyelembe veszi, ez már viszont sokkal szorosabb, 15 darab szavazatkülönbségű Márki-Zay Péter előnyt jelez előre”  – mondta Kovalcsik Tamás.

MAKÓN DŐLHET A MANDÁTUM SORSA

Mindezek mellett hozzátették: a fideszes falvak és az ellenzéki Hódmezővásárhely között a mérleg nyelve számításaik szerint Makó lesz, ott dőlhet el a mandátum sorsa. Ezt a Fideszben is komolyan veszik: Lázár János a héten 11-szer megy Makóra, 8-szor Hódmezővásárhelyre, és 8-szor a többi településre. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint bár tény, hogy Lázár János sok beruházást, például szállodaépítést vitt Makóra, de van még mit tenni.

Hétvégi visszatekintő Szegedről:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb