Közélet

György László, Szegeden: A cél, hogy minden mostani általános iskolásnak legyen később szakmája

A cél, hogy minden mostani általános iskolásnak legyen később legalább szakmája, és a képességeinek megfelelően tudjon boldogulni az életben – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

György László a Tanítsunk Magyarországért! programnak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) rendezett nyílt napján azt mondta, Magyarországon – ahogy a világon mindenütt – vannak olyan, a munka és a továbbtanulási lehetőségektől távol eső kistelepülések, ahonnan a gyerekek nem tudják befutni azt a pályát, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének. Az ezeken a kistelepülésen élő gyerekeknek – noha 98 százalékuk továbbtanul – az 54 százaléka csupán általános iskolai végzettséget szerez, szemben a 12 százalékos országos átlaggal – közölte az államtitkár.

MEGHATÁROZÓ ÉLMÉNYEK A GYEREKEKNEK

György László kifejtette, elsősorban az a probléma, hogy ezek a gyerekek 14 éves korukig nem hagyják el településük határát. Az ezt követő iskola- és közösségváltást így megpróbáltatásként élik meg. A Tanítsunk Magyarországért! program meghatározó élményekhez juttatja ezeket a diákokat. A velük foglalkozó, hozzájuk korban közel álló mentoroknak pedig olyan kérdéseket is fel mernek tenni, amilyeneket másoknak nem – mondta a politikus.

AZ SZTE 100 MENTORHALLGATÓJA FOGLALKOZIK JELENLEG A GYEREKEKKEL

Fendler Judit kancellár hangsúlyozta, az SZTE célja, hogy a régióban azokat a fiatalokat, akik részt kívánnak venni a felsőoktatásban, ebben semmi ne akadályozhassa meg. Ehhez komoly eszközt jelent a Tanítsunk Magyarországért! program. Újvári Edit, az SZTE Juniorakadémia igazgatója közölte, az egyetem öt karáról kilenc oktató kapcsolódott be a mentorhallgatók képzésébe. Jelenleg a felsőoktatási intézmény száz mentorhallgatója a dél-alföldi régió 21 általános iskolájában foglalkozik a kisdiákokkal, a tavaszi félévben pedig további száz egyetemista kapcsolódik be ebbe a munkába.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb