Sport

Botka László, Vári Attila: kiemelt helyszín lesz Szeged a 2022-es FINA Vizes VB-n

Kiemelt jelentősége lesz a 16 milliárd forintos kormányzati forrásból megépített szegedi Tiszavirág Sportuszodának a FINA 2022-es Vizes VB hazai helyszínei között, mint a Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Botka László által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, eredetileg a japán Fukoaka lett volna az esemény helyszíne.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a FINA 2022-es magyarországi vb szervezőbizottságának tagja csütörtökön Szeged járt, ahol munkamegbeszélést folytatott Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével. A 16 milliárd forintos kormányzati forrásból, a Modern Városok Program keretében megépülő, tavaly átadott Tiszavirág uszoda kiemelt szerepet kap, helyosztókat is rendeznek majd benne.

FUKOAKA HELYETT SZEGED

Szeged kiemelt helyszíne lesz a júniusi vizes világbajnokságnak, hiszen a városban minden feltétel adott a 2022-es FINA világbajnokság sikeres megrendezéséhez” – jelentette ki Botka László, Szeged polgármestere, aki csütörtökön hivatalában tárgyalt Vári Attilával, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével. Magyarország azt követően kapta meg az egyik legnagyobb sportesemény rendezési jogát, hogy arról lemondott a japán Fukuoka városa.

A 2022-es úszó-világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik meg a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Magyar Úszó Szövetség szervezésében Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden. 2022 januárjában Fukuoka városvezetése bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2022-ben nem tudják megrendezni az úszó-világbajnokságot, helyette 2023 júniusában tartanák meg. A Nemzetközi Úszószövetség 2022 februárjában tette közzé, hogy a versenyeket 2023. július 14-e és 29-e között kívánják megtartani, ezzel egy időben a FINA 2022 nyárára egy rendkívüli úszó-világbajnokság szervezésébe kezdett, aminek házigazdája Budapest lett.

KIEMELT JELENTŐSÉGE LESZ A SZEGEDI HELYSZÍNNEK

„A négy magyarországi helyszín – Budapest, Debrecen, Sopron, Szeged – közül kiemelkedő jelentőségű lesz Szegedé, mert nem kizárólag a vízilabdatorna csoportmérkőzéseit játsszák itt, hanem a kieséses szakasz meccseit és a helyosztó mérkőzéseket” – említette Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. Szeged mellett a nagyon magas színvonal szólt – beszélt az elnök a magyarországi helyszín-kiválasztás részleteiről. Mint fogalmazott: itt nem kizárólag az infrastrukturális feltételek adottak, hanem a helyi szervezőbizottságban tevékenykedők szakmai felkészültsége is.

„Nagyon kevés az idő, komoly menetelés előtt állunk” – jelentette ki Vári Attila, és egyben utalt arra, hogy Szegednek a sportversenyek rendezése terén tiszteletre méltó hagyományai vannak. Mellette fontos Szeged kedvező földrajzi elhelyezkedése is a világbajnokság szempontjából. 

Fotók: MVSZ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb