Közélet

“Ukrajna magára maradt a harcban” – ez történt, amíg mi, szegediek aludtunk

Légicsapások érték Kijevet, a menekültek befogadása mellett döntött az új Operatív Törzs, az EU újabb szankciókat vezetett be, közben az egyik szegedi egyesület is az Ukrajnából menekülők segítségére sietett. Kora reggeli Szeged365 villámösszefoglalónk érkezik, az éjszaka történtekről.

  • Megalakult az új Operatív Törzs, csütörtök este meg is történt a bejelentés: Magyarország védelmet nyújt az ukrajnai menekülteknek, az erről szóló kormánydöntések az éjszaka a Magyar Közlönyben is megjelentek. Fontos, hogy mindez nemcsak a kárpátaljai magyarokra, hanem az ukrán állampolgárokra is vonatkozik.
  • Légicsapások érték Kijevet, melyekről az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azt írta, utoljára a náci Németország csinált hasonlót. A rendelkezésre álló információk alapján az ukrán légvédelem két orosz rakétát szedett le a város fölött – az egyik maradványai lakóházak mellett csapódtak földbe, két ház ki is gyulladt, hárman megsérültek.
  • Meg nem erősített hírek szerint a főváros légvédelme egy orosz repülőgépet is kilőtt. Légiriadót egyelőre nem fújtak, de rengetegen búvóhelyekre menekültek.
  • Az orosz támadás első napján 137 ukrán halt meg.
  • A Zelenszkij által kihirdetett hadiállapot miatt korlátozzák a 18-60 év közötti férfiak Ukrajnából való kiutazását – közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat, vagyis, a 18-60 év közöttiek nem hagyhatják el az országot.
  • Az Európai Unió eközben újabb, az orosz pénzügyi- és az energiaszektort is érintő szankciókat vezetett be, melyeket hivatalosan a külügyminiszterek fogadnak el pénteken.
  • 20 millió dollárt csoportosít át az ENSZ, hogy humanitárius segítséget nyújthasson Ukrajnának.
  • Ukrajna magára maradt a harcban – jelentette ki péntekre virradóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-oldalán közzétett videóüzenetében. Az elnök azt is közölte, értesülései vannak arról, hogy az ellenség őt első számú célpontként, a családját pedig második számú célpontként jelölte meg. Az államfőt megsemmisítve akarják, politikai értelemben megsemmisíteni Ukrajnát.
  • Ukrajnában jelenleg 191-en, Oroszország területén pedig 154-en tartózkodnak olyan magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
  • A végére pedig két szegedi vonatkozású hír: közösségi tereit ideiglenes szálláshelyként ajánlja fel a szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány az ukrán-orosz háború menekültjeinek – írták szerkesztőségünkhöz eljuttatott, csütörtök késő esti közleményükben. A szervezet csatlakozásra szólít fel minden jószándékú közösséget, céget, magánembert. Pénteken 18 órától a Dugonics téren szerveznek mécsesgyújtást a háború áldozatainak emlékére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb