Közélet

Megvan az első magyar áldozata a háborúnak, egy 29 éves kárpátaljai katona vesztette életét

Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított Ukrajna ellen, a harcok azóta is zajlanak, és egyre több áldozatot követelnek. Meghalt egy kárpátaljai magyar is, aki haditengerészként szolgált az ukrán seregben. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint az oroszok eddig több mint 3500 katonát vesztettek – írja az Index.

Értesüléseik szerint az Interfax hírügynökség Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszterre hivatkozva közölte, hogy az orosz inváziónak eddig legalább 198 ukrán áldozata van, köztük három gyermek is meghalt.

A harcokban két kárpátaljai személy is életét vesztette, miközben Ukrajnát védték – írja a Kárpátalja.ma. A 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, és Ocsakovnál esett el, a másik áldozat pedig a 22 éves, munkácsi Bilak Vaszil.

Az ukránok a halottak mellett 1115 sebesültről is beszámoltak, akik között 33 gyermek van. A nemzetközi sajtó szerint az viszont nem egyértelmű, hogy Viktor Ljasko a civil áldozatokról beszélt-e, ám vélhetően igen, mivel a katonákkal együtt ennél jóval magasabb lehet a halottak és sebesültek száma.

Az ukránok is beszámoltak a háború eddigi orosz veszteségeiről, a hadsereg szerint eddig azoroszok eddig több mint 3500 katonát veszítettek a harcokban és kétszázan estek az ukránok fogságába.

Az ukránok emellett lelőttek 14 repülőgépet, nyolc helikoptert, valamint kilőttek 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet is.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton közölte, hogy Oroszország eddig 821 ukrán katonai objektumot semlegesített, amióta csütörtök hajnalban megtámadták Ukrajnát. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg eddig 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást számolt fel.

Fotó: AFP/Getty Images

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb