Közélet

“Ukrajna sorsa most dől el” – ez történt, amíg a szegediek aludtak

Kijevben a helyzet változatlan, javában zajlanak a robbantások, heves harcok kereszttüzében áll az ukrán főváros és nem úgy tűnik, mintha csillapodni látszanának a kedélyek. Ez a kora reggeli helyzet, de nézzük, mi minden történt az éjjel.

  • Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió hírcsatornája, a brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére.
  • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója kijelentette: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, de semmiképp sem fogják elfoglalni. Herszon, Odessza, Mikolajiv közelében is összecsapások vannak. Mihajlo Podoljak az Unian ukrán hírügynökségnek azt mondta, hogy részletes megbeszélésre van szükség a békéről és a tűzszünetről.
  • Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.
  • “A főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet” – hangoztatta Zelenszkij. Több nyugati médium – például az amerikai NBC televízió – úgy idézte őt, hogy “Ukrajna sorsa most dől el”.
  • A The Washington Post szerint az Amerikai Egyesült Államok felajánlotta Vlodomir Zelenszkij ukrán államfőnek, hogy kimenekíti Kijevből, de ezt egyelőre visszautasította, noha korábban ő maga mondta, hogy ő Oroszország első számú ellensége, akit ki akarnak végezni.
  • Az orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.
    Megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.
  • Kazahsztán visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést – jelentette a Sky News.
  • Joe Biden amerikai elnök arra utasította Antony Blinken külügyminisztert, hogy szabadítson fel 350 millió dollárt (több mint 113 milliárd forintot) Ukrajna biztonságának és védelmének megerősítésére.
  • Orbán Viktor kijelentette:

Magyarország biztonságát ebben a helyzetben is garantálni kell, hiszen az a legfontosabb. Világossá tettem, hogy Magyarország nem vesz részt ebben a háborúban, és nem is engedi, hogy belesodorják ebbe a háborúba. A Magyarországra érkező menekültek számára pedig a megfelelő ellátást biztosítani fogjuk.

  • Szijjártó Péter Budapestet ajánlotta Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének, amelytől a telefonbeszélgetéseken egyik fél sem zárkózott el.

A Szegedi Tudományegyetem február 25-én Neptun üzenetben ajánlotta fel segítségét minden, Ukrajna területéről érkezett hallgatójának, azok családjainak és biztosította őket a támogatásáról.

Fotók: AFP, Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: matte lippenstift
'Fel a tetejéhez' gomb