Közélet

Szijjártó Péter: Magyarország nem küld se fegyvert, se katonát, sőt, az országon se mehetnek át fegyverszállítmányok

Magyarország nem küld se fegyvert, se katonát, sőt, az országon se mehetnek át fegyverszállítmányok – közölte Szijjártó Péter. Mint mondta: “kötelességünk, hogy biztosítsuk, Magyarország nem vesz részt a szomszédságunkban zajló háborúban.”

Szijjártó Péter felidézte ugyanakkor azt is, hogy vasárnap az EU külügyi tanácsán Magyarország beleegyezett, hogy aktiválják az európai békekeretet (RBF), ezen keresztül pedig az Európai Unió fegyvereket fog szállítani Ukrajnába. Ám Magyarország egyértelművé tette, hogy nem küld csapatokat és fegyvereket Ukrajnába, mert nem szeretne bevonódni ebbe a háborúba – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter Koszovóban tartott tájékoztatóján.

HALÁLT OKOZÓ FEGYVEREK SZÁLLÍTÁSA MAGYARORSZÁGON KERESZTÜL NEM FOG MEGTÖRTÉNNI

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy ma újabb döntést hoztak. Eszerint: “Halált okozó fegyverek szállítása Magyarországon keresztül nem fog megtörténni.” Mint mondta, a döntés oka az, hogy ezek a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak. “Biztosítanunk kell Magyarország és a magyar emberek biztonságát, és biztosítanunk kell azt, hogy nem vonódunk be a háborúba” – emelte ki. Szijjártó Péter hozzátette, hogy mindenközben Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, élelmiszert és egyéb segélycsomagokat biztosítunk a háború sújtotta embereknek. Ma mindenki tisztában van azzal, hogy a legnagyobb érték a béke, és mindent meg kell tennünk ennek fenntartása érdekében. Garantálnunk kell a magyar emberek biztonságát. Magyarország továbbra is ezt az álláspontot vallja a Nyugat-Balkán tekintetében is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb