Mindenmás

Még nem biztos, hogy megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, ami Szeged felett is többször átrepült

A múlt héten számoltunk be arról, hogy az ukrán harcokban komolyan megsérülhetett, de akár meg is semmisülhetett a világ legnagyobb polgári áruszállító repülőgépe, az Antonov An-225 Mrija, ami 2021-ben többször is áthúzott Szeged felett. Samu Ádám, az AIRportal főszerkesztője azt mondta, a légi jármű akár egy vasúti kocsi szállítására is alkalmas volt. A szakértő szerint, ha valóban megsemmisült, akkor pótolhatatlan, de még korai lehet ezt tényként állítani.

Az Infostart azt írja, hogy Samu Ádám tájékoztatása szerint az illetékes szakemberek egyelőre nem tudták felmérni a gép állapotát, miután jelenleg az orosz erők ellenőrzik a Kijev közelében lévő található Hosztomel (Gostomel) légi bázist, ahol az Antonov telephelye és karbantartóbázisa is működik. Mint mondta, napvilágot láttak olyan műholdképek, illetve drónfelvételek, amelyeken az a részben nyitott csarnok, ahol tárolni szokták az Antonov An-225 Mriját, lángokban állt, ennek ellenére még korai lehet tényként állítani, hogy a repülőgép megsemmisült.

BÍZNAK ABBAN, HOGY HA MEG IS SÉRÜLT, JAVÍTHATÓ LESZ

Az AIRportal főszerkesztője kiemelte, bíznak abban, ha meg is sérült, javítható lesz, hiszen valóban egy egyedi légi járműről van szó, és csekély esély van arra, hogy egy új épüljön belőle. Megjegyezte, bár van egy félkész Antonov An-225-törzs szintén Ukrajnában, de gazdaságilag szinte a lehetetlen kategória ennek a befejezése, vagy újraépítése. „Ha ez tényleg áldozata lett a háborúnak, akkor ettől a repülőgéptől és szolgáltatásaitól sajnos el kell búcsúzzon az emberiség” – fogalmazott.

Az “ukrán álmot” októberben egy külföldön élő olvasónk, Laci Linzben csípte el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb