Blog

Pénzügyesanyu Blog: K.O. a Sberbank, mutatjuk, mi a helyzet a számlán tartott pénzeddel és mit tegyél, ha hiteled van náluk!

Az MNB visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét és elrendelte a pénzintézet végelszámolását. Sokan aggódnak a pénzük miatt. A cikkben megmutatom, hogy mi a helyzet a számlán tartott pénzeddel és mit kell tegyél, ha hiteled van ott.

A TÖRLESZTŐRÉSZLETEKET MINDENKÉPP FIZESD BE, A KÖTELEZETTSÉGEID NEM SZŰNNEK MEG

A meglévő kölcsönök – legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, vagy épp babaváró hitelről – törlesztőrészletét mindenképpen érdemes a továbbiakban is időben fizetni. A bank továbbra is tudja fogadni a jóváírásokat, vagyis a havi törlesztőrészletet is lehet utalással rendezni. Ha nem teszed meg, akkor elmaradásba kerül a hitel, ami maga után vonná a késedelmi kamatok beterhelését. Sőt, adott esetben a kölcsönt felmondanák és egy összegben követelnék a tartozást az adóstól. A hiteleket másik bank fogja későbbiekben kezelni, a kölcsön kondíció nem fognak változni.  Változatlan lesz a futamidő, a fennálló tartozás, a kamat.

MI LESZ A SZÁMLÁN MARADT PÉNZ SORSA?

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euró összegig helytáll a pénzintézet ügyfeleinek betéti követeléséért. Ez érvényes természetesen a lekötött és látra szóló betétekre is, vagyis a bankszámlán lévő szabad egyenleg is védve van. A kártalanítás kiterjed a tőkére és a kamatokra egyaránt. A 100 ezer eurós összeg nagyságrendileg 36 millió forintot jelent a jelenlegi forint árfolyam alapján.

Fontos, hogy a forint és deviza betétekre egyaránt kiterjed a védelem. Az OBA a jogszabály alapján 10 munkanapon belül kártalanítja a bank ügyfeleit, ehhez az érintetteknek nem szükséges bejelentést tenniük, a kártalanítás a Sberbank által az OBA-nak átadott adatok alapján automatikusan megtörténik. A magánszemélyek mellett a legtöbb cégre, vállalkozásra is kiterjed a kártalanítás.

Biztosan felmerül a kérdésed, hogy hol nyiss most másik bankszámlát, hol biztonságos most és hol a legkedvezőbbek a feltételek. Ha írsz egy emailt az [email protected] email címre, segítek Neked és időpontot is foglalok a választott bankban, hogy várakozás nélkül tudd ezt elintézni.

dr. Szilágyi-Németh Lilla

PénzügyesAnyu

független pénzügyi tanácsadó, a Bankmonitor.hu partnere

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb