Közélet

Gulyás Gergely: 120 ezer menekült érkezett, nem küldünk fegyvert (Kormányinfó, élő tudósítás)

Érkezik a soron következő Kormányinfó, amelynek elsődleges témája már az orosz-ukrán háború Magyarországot érintő fejleményei lesznek. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nevével fémjelzett esemény délelőtt 10-kor indul, mi arra tippelünk,

  • az Oroszország elleni szankciókról,
  • PAKS 2-ről,
  • a keleti határ védelméről,
  • a menekültkérdésről,
  • a NATO-együttműködésről és az ukránoknak szánt fegyverek átengedéséről,
  • és a háború gazdasági hatásairól is szó lesz, a fókuszban a forintgyengüléssel, a gázszállítással és a Sberbank ügyfelek kártalanításával.

Élő stream az eseményről itt, a szöveges tudósításunkat lent találod:

NEM KÜLDÜNK KATONÁKAT

Elindult a Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt Kovács Zoltán helyettesíti. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője rögtön az elején azzal kezdte, hogy a kormány határozott álláspontja,

  • hogy nem küldünk katonákat,
  • és semmilyen fegyverszállítmányt nem enged át.

Komoly az esélye, hogy ezeket a szállítmányokat megsemmisítenék – fejtette ki.

EDDIG 120 EZER MENEKÜLT ÉRKEZETT

Eddig 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon – fejtette ki. Több civil akció indult az elmúlt napokban, a cél, hogy mindenkihez eljusson, amire a legnagyobb szüksége van – mondta Gulyás Gergely. Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek segítséget ad, az ORFK, a katasztrófavédelem, és az idegenrendészet is felkészült a helyzetre.

A kormány 1,350 milliárd forintos támogatást adott a segélyezésben részt vevő legnagyobb szervezeteknek – tette hozzá. Gulyás szólt arról is, hogy hat csomópontot nyitottak a határon, folyamatos az együttműködés a helyi kormányhivatalokkal. 

200 MILLIÓ ÉRKEZETT A HÍD A KÁRPÁTALJÁÉRT AKCIÓRA

Gulyás szólt arról is, hogy mindig az első biztonságos országban kell gondoskodni a menekültekről, és így tett a korábbi években is.

  • Közel 200 millió forint érkezett a Híd a Kárpátaljáért akcióra,
  • korábban 600 millió forintos magyar segítség érkezett.

PAKS LEÁLLÍTÁSA? PLUSZ 22 EZER A HAVI REZSIHEZ

Elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, a háború nem a viták rendezésének a módja – jelentette ki Gulyás Gergely, majd hozzátette, a háború árát ne a magyar és az európai emberek fizessék meg. A szankciókról azt mondta, hogy különösen felelőtlenek azok a vélemények, amelyek nekünk sokkal jobban fájnának, mint a háborús félnek.

Ha a Paks által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni, akkor havi 22 ezer forinttal kellene többet fizetni – fejtette ki.

MEGSZŰNIK A KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS, HATÁLYON KÍVÜL AZ OLTOTTSÁGI IGAZOLVÁNY

A vírushelyzetről azt mondta a miniszter, hogy a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért a következő döntéseket hozták meg: 

  • kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat,
  • hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség,
  • a munkáltató pedig többé nem írhatja elő a kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetében.

Mint a miniszter elmondta, az idősotthonokban és a szociális intézményekben továbbra is kötelező lesz maszkot viselni. Az egészségügyi veszélyhelyzetet fenntartják a hatodik hullám veszélye miatt, és fenn kell tartani a kormány cselekvőképességét.

VESZÉLYES LENNE FEGYVEREKET SZÁLLÍTANI, VÁRJÁK AZ UKRÁNOKAT ÉS AZ OROSZOKAT

Gulyás Gergely Szijjártó Péter szavait megismételve elmondta: mindkét fél tudomására hozták, hogy Magyarország legfontosabb célja a béke, ezért örömmel biztosít teret az ukrán-orosz béketárgyalásoknak. A politikus újságírói kérdésre kifejtette: a józan logika, a rendelkezésre álló információk alapján, ha fegyvereket szállít Magyarország, akkor ezt a magyar-ukrán határon tudja megtenni, ha megteszik, akkor olyan veszélyt állítanak elő, amit érdemes elkerülni, ha meg akarják védeni Kárpátalját.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb