KözéletVideo365

Beütött a pánik, hatalmas sorok vannak egyes szegedi kutakon (videóval)

Kígyózó kocsisorról kaptunk olvasói videót kedd este, a Tamás nevű olvasónk által lőtt felvételen legalább 30 autót számoltunk meg sorban állni a Makkosházi körúti OMV kútnál, de a non-stop érkező helyzetjelentések szerint hasonló a helyzet a Dorozsmai, Szabadkai és Szőregi úti kutaknál is. A pánik oka egyszerű, napközben felröppent a hír, hogy ellátási problémák merülhetnek fel Magyarországon az üzemanyag-ellátásban.

Egyre több benzinkút vezet be mennyiségi korlátozást Magyarországon – hívta fel a figyelmet az ATV Híradója. A televízió információi szerint, habár a nagyobb városok kútjain 100 liter üzemanyag is tankolható, vannak kisebb kutak, ahol 10-20 vagy 50 liter a maximum. Gábor kora este lőtt egy fotót a Szőregi úti MOL kúton, ott 100 litert írnak a minden egyes tankolóállásra kitett cetliken:

Tamás egy masszív, 30 autós sort videózott a Makkosházi körúti OMV-nél, ahol a négy állásból kettőt piros-fehér szalaggal kerítettek körbe:

Miközben írjuk a cikket, folyamatosan jönnek a hasonló témájú üzenetek Makóról, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról és még a viharsarki Mezőkovácsházáról is.

HERNÁDI ZSOLT SZERINT PÁNIKRA SEMMI OK

Biztos, hogy nem lesz a hosszú hétvégén ellátási probléma – szögezte le Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este. Jelentősebb korlátozást sem terveznek bevezetni, egy személygépkocsit továbbra is meg tudnak tankolni a fogyasztók.

  • A Molnak a nagykereskedelmi piacon körülbelül 70 százalékos részesedése van,
  • 20 százalék az OMV-é,
  • a maradék 10 százalékon osztoznak az egyéb piaci szereplők.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a kiesett 30 százalékra is be tudnak lépni, és be is lépnek. Legfeljebb átmenetileg lehet probléma: „ha beáll két kamion, és teletöltik őket, akkor amíg befut a Molhoz a rendelés, és leszállítják azt, az akkor okozhat fennakadást”. Beszélt üzemanyag-turizmusról, arról, hogy a tranzitforgalom miatt rengeteg a kamion most a hazai benzinkutakon – az olcsóbb üzemanyag miatt –, de ellátási probléma nincs.

717 FORINT LENNE EGY LITER GÁZOLAJ, HA NEM LENNE BENZINÁRSTOP

Mint az Index írja, péntektől újabb emelés jönne a kutakon, ha nem lenne benzinárstop:

  • a gázolaj literje 717, míg
  • a benziné 640 forintba kerülne.

A hatósági ár 480 forint literenként. Ugyan volt némi adócsökkentés is, de a „a különbözet a Molé”, azaz ennyit bukik az olajcég ezen – minden egyes eladott liter után. Arra a kérdésre, hogy meddig bírja ezt a Mol, Hernádi Zsolt elmondta, hogy „a Mol egy egészséges vállalat, a nyereségét érdemben nem befolyásolja”, és ez látszik a befektetői reakciókon is – a cég árfolyama stabil a tőzsdén. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb