KözéletVideo365

2023 szeptemberében birtokba vehetik a hallgatók az SZTE csúcstechnológiákkal ellátott új Egészségtudományi Képzési Tömbjét

Elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Képzési Tömbje. Az alkalomból tartott csütörtöki bokrétaünnepen bepillantást nyerhettünk a beruházás jelenlegi állapotába. Az építkezés várhatóan 2023 első felére fejeződik be, 2023 szeptemberétől pedig az oktatás is kezdetét veheti az intézményben.

AZ ÉPÍTKEZÉS KÖZEL 50% – OS KÉSZÜLTSÉGI SZINTNÉL TART

A bokrétaünnepen a megújuló épületet a sajtó munkatársai, ifj. Hévizi János, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetőjének vezetésével tekinthették meg, aki elárulta, hogy az építkezés közel 50%-os készültségi szintnél tart. A szalagokkal feltüzdelt bokrétát többek között Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár jelenlétében az épület tetején helyezték el.

AZ EGYKORI, MOST MEGÚJULÓ KLINIKAÉPÜLETET MÉG KLEBELSBERG KUNÓ IRÁNYÍTÁSÁVAL ÉPÍTTETTÉK

Az egykori klinikaépület egyike azoknak, amelyeket csaknem száz éve, az egyetem Szegedre érkezése után a nagy elődök Klebelsberg Kunó irányításával emeltek. Az épület múltjához méltóképp az Egészségtudományi Képzési Tömb fontos helyszíne lesz a Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának: a kutatásnak, a gyógyításnak és az oktatásnak is, ahol az SZTE hallgatói, orvosai és oktatói a legmodernebb környezetben ismerkedhetnek meg az egészségügyben jelenleg alkalmazott csúcstechnológiákkal.

8 MILLIÁRD FORINTBÓL ÚJUL MEG AZ ÉPÜLET

Fendler Judit kancellár elmondta, az SZTE 2016 őszén nyert támogatást az egészségügyi képzések fejlesztésére. A 8 milliárd forintos beruházás hosszú küzdelem után tavaly év elején indult el. Mint mondta, a több mint tízezer négyzetméteres épület rekonstrukciója és átalakítása az előzetes terveknek megfelelőn halad, és a tervek szerint jövő év első felére be is fejeződik. Az oktatás pedig 2023 szeptemberében kezdődhet el a hiánypótló épületben.

ITT NYÍLIK MEG KÖZÉP – KELET EURÓPA ELSŐ CADAVER MŰTŐJE

A létrejövő multifunkcionális terek lehetővé teszik majd a SKILL, azaz gyakorlati készségfejlesztő képzések, szimulációs körülmények közötti megtartását is. Prof. Dr. Lázár György az SZTE SZAOK dékánja elmondta, itt nyílik meg Közép-Kelet-Európa első cadaver műtője, amikor is az elhunytakon történnek különböző sebészi beavatkozások, melyek az oktatást és a tudmányt szolgálják. Ahogy mondta, ez is egy fantasztikus előrelépés az egyetem életében. “Abban bízom, hogy ez az épület még hosszú évszázadokon át fogja a tudományt és az oktatást szolgálni” – zárta gondolatait a dékán.

Operatőr: Magyar Andor

Fotó: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb