Mindenmás

Szegedi körkép a benzinkutakról: csütörtöki pánikvásárlósdi, egy megnyugtató hírrel fűszerezve (frissítve)

“A szegedi oldalon valamelyik kútnál van még 95-ös benzin? Újszegeden már egyik kúton sincs!” – került fel a poszt csütörtökön délután a Szegeden láttam csoportba, úgy tűnik, a szerda esti tankolós pánikhangulat megtette a hatását mára. Olvasói helyzetjelentések következnek Szeged és Hódmezővásárhely töltőállomásairól, kiegészítve néhány hivatalos – és megnyugtató – információval.

Szeged365 Family, szépen kérünk Benneteket, ne fogjatok pánikvásárlásba. A MOL tájékoztatása szerint lesz elég üzemanyag, türelem és nyugalom! Köszönjük, mind a 163 ezer remek szegedi nevében!

SZEGEDI KÖRKÉP A KUTAKRÓL

Egyes kutak – például a cikkünk borítóképén látható Szabadkai úti Shell – zárva vannak, van, ahol normál mederben csordogál az élet, viszont olyan is adódik, ahol még mindig érezhető a tegnap esti pánikvásárlási tendencia. Az előbbire példa az Auchan melletti, az utóbbira pedig a Makkosházi körúti töltőállomás, bár, mint több olvasónk is írta, az OMV esetében a felújítás is növeli az autósort.

Pár olvasói infó, csütörtök délutánról, Szegedről:

  • az Algyői úti Shell és Lukoil kúton a normál dízelből volt hiány, a prémiumból és benzinből volt készlet,
  • az egyik kútkezelőtől úgy tudjuk, némi probléma, hogy a tradicionálisan az autópályán tankoló kamionok lejöttek tankolni, amire egyszerűen nem lehetett felkészülni,
  • Tomi azt írta, hogy a Szabadkai úti Shell zárva van, az Auchan-nál lévőnél viszont minden volt délután 3-kor,
  • Viktor nevű olvasónk szerint az Etelka sori Hupetrol-hoz délután 3 után állt be az üzemanyagot szállító kamion, ott is zavartalan az ellátás,
  • akárcsak a Makkosházi körúti OMV-nél, ahol olvasói tudósítások alapján szerda este és csütörtök hajnalban is 20-30 autó állt sorba.
  • A szomszédban sem jobb a helyzet: a HMVHLY Car Life csoportban János azt írta, hogy a helyi OMV kút előtt hatalmas a sor, erről egy fotót is feltöltött:

Nyugtatásul, másutt sem jobb a helyzet: Andor olvasónk a Szeged365 Társalgó csoportunkba Ausztriából írt, náluk már 2,5 euró a dízel literje, ami több mint 950 forintnak felel meg. Ezt a fotót ő küldte:

PÁNIKRA SEMMI OK, LESZ ELÉG ÜZEMANYAG

Biztos, hogy nem lesz a hosszú hétvégén ellátási probléma – szögezte le Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este. Jelentősebb korlátozást sem terveznek bevezetni, egy személygépkocsit továbbra is meg tudnak tankolni a fogyasztók. Legfeljebb átmenetileg lehet probléma: „ha beáll két kamion, és teletöltik őket, akkor amíg befut a Mol-hoz a rendelés, és leszállítják azt, az akkor okozhat fennakadást”. 

ÚJ KORLÁTOZÁSOK A SHELLNÉL

A korábban bevezetetett mennyiségi korlát után újabb limitet vezetett be ma több mint száz kúton a Shell. Csütörtöktől alkalmanként legfeljebb 25 ezer forint értékben lehet tankolni a Shell magyarországi, kisnyomású kútoszlopokkal felszerelt töltőállomásain.

LOGISZTIKAI ÉS ADMINISZTRÁCIÓS PROBLÉMA OKOZZA A FENNAKADÁST

Mint ma kiderült, nem csak a mi városunkban van gond: az Infostart szerint a magyarországi benzinkutak negyedénél van ellátási nehézség jelenleg. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu-t üzemeltető cég ügyvezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a zavar átmeneti, és a logisztikai és adminisztrációs átállás okozza az ellátási problémát.

FRISSÍTVE: MEGTARTOTTÁK A KÉSŐ ESTI KORMÁNYINFÓT, PÁNIKRA SEMMI OK

Rendkívüli Kormányinfót tartottak csütörtök este, megnyugtató információk hangzottak el. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett, emellett három intézkedést vezettek be:

  • „az üzleti érdekből zajló”, azaz Gulyás szerint benzinturizmusnak nevezhető üzemanyag-vásárlás visszaszorítása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  • a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját,
  • a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb