Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: óriási sikert aratott a Szegedi Kortárs Balett a Dubaji Világkiállításon

Óriási sikert aratott szerdán, a Dubaji Világkiállításon a Szegedi Kortárs Balett, akik a Juronics Tamás által koreografált Carmina Burana című táncjátékkal képviselték Magyarországot és Szegedet a rangos világeseményen.

Magyarország és Szeged kulturális nagyköveteként Juronics Tamás legendás koreográfiáját, a Carmina Buranát adta elő a szegedi társulat tegnap a Expo 2020 Dubai Világkiállításon. A Dubai Millennium Amphitheatre-ben felállított Magyar Pavilon egyik fő célkitűzése megmutatni az ország kulturális változatosságát, egyediségét, így a magyar táncélet legjelentősebb társulatait is. Az eredetileg tervezett januári kiutazást az együttes több táncművészének pozitív koronavírustesztje meghiúsította. Az előadás végül új időpontban, a március 15-i nemzeti ünnephez közeli dátumon, március 9-én valósult meg. Mint Pataki András igazgató a Rádió 88 – nak kifejtette, felemelő érzés volt idegen közönség előtt játszani, és megmutatni a magyar táncművészet értékeit. Több technikai változtatást is eszközölni kellett a darabon, mert egy szabadtéri színpadon volt az előadás. Hozzátette, felemelő érzés volt idegen közönség előtt játszani, és megmutatni a magyar táncművészet értékeit.

Az esemény neve azért Expo 2020 Dubai, mert az idei, annak dacára, hogy 2022-őt írunk, a 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt törölt esemény re-bootja.

EGY IGAZI SZEGEDI SIKERSZTORI: 28 ORSZÁGBAN, 139 ELŐADÁST JÁTSZOTT MÁR A SZEGEDI KORTÁRS BALETT

A Szegedi Kortárs Balett alakulása óta, 34 éve kiemelten fontos célnak tartja a nemzetközi jelenlétet, nem csupán Európát utazták körbe, de több más kontinensen jártak, 28 országban eddig 139 előadást játszottak. Turnéik során gyakran Magyarország kultúrdiplomáciai nagyköveteként vesznek részt fesztiválokon, rendezvényeken és bármerre járnak, mindig nagy sikert aratnak. 

Juronics Tamás Carl Orff zenéjére készített koreográfiája a Szegedi Kortárs Balett egyik legsikeresebb produkciója, a 2001-es bemutatója óta a darab folyamatosan szerepel a társulat repertoárján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb