Kikapcs

Kilenc méter magasról zuhant le a bronz turulmadár Szegeden, ma reggel visszakerült az Aradi Vértanúk terére

Történelmi pillanat részesei lehettek pénteken az Aradi Vértanúk terén áthaladó szegediek, reggel 8 környékén ugyanis visszakerült az 1896. augusztus 6-án felavatott Szőregi Csata Emlékoszlopára a bronz turulmadár, amely még tavaly szeptemberben zuhant le a kilenc méter magas építményről.

TAVALY ŐSSZEL ADTA MEG MAGÁT A TURULMADÁR, KILENC MÉTER MAGASRÓL ZUHANT LE

A helyszínen Pesti Ferenc kőfaragó és Bujdosó József, a visszaemelést végző Bujdigép Kft. ügyvezetője kalauzolt el bennünket. Az 1849. augusztus 5-én, az Újszeged-szőregi csatában elesett honvédek emlékére emelt, a szegedi Fischier János és fiai által épített, szürke gránit és mészkő talapzatú, kilenc méteres emlékmű tetejéről tavaly szeptemberben zuhant le a turulmadár és az oszlopfő.

Szerencsére senki sem tartózkodott alatta, amikor a tavaly szeptemberi eset történt, hogy pontosan mi lehetett a leesés oka, még nem tudni, minden esetre Pesti Ferenc elmondta, hogy az építmény és a felső rész alapból nem volt összecsatolva, gyakorlatilag 1896 óta így állhatott az Aradi Vértanúk terén.

FÉLTENYÉRNYI DARABOKAT KELLETT PÓTOLNI

Több, mint 120 évig nem volt vele gond, most lett. A bronz turulszobor restaurálását Várhegyi László szobrász restaurátor végezte, az alapját képező részt pedig kőfaragók javították: féltenyérnyi darabok voltak kiszakadva, ezeket pótolták, javították, majd lecsiszolták.

Egy kis geek-csemege a végére: a daruzást koordináló Bujdosó Józseftől megtudtuk, a turulmadarat egy KATO KR-10H mini city nevű, japán gyártmányú speciális daru emelte a helyére, a kicsi, könnyű gép 10 tonna teherbírású, a gémje 21 méter hosszú.

ELVESZTETTÜK, MÉGIS DICSŐSÉGES VOLT A SZŐREGI CSATA

Az elveszített, mégis dicsőséges Szőregi Csata során 1849. augusztus 5-én a Szegednél összpontosított magyar seregek vereséget szenvedtek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt a Julius Jacob von Haynau vezette császári és királyi csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek – 500 halott és sebesült, 400 fogoly – ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a harc és az azt követő visszavonulás során. A csata emlékére a millennium évében állított márványoszlop tetején turulmadár terjeszti ki szárnyait. Az emlékmű tövében az Aradon vértanúhalált halt tizenhármak névsorát örökíti meg egy márványtábla.

MÁRCIUS 15., SZEGEDEN

Pont időben helyezték vissza a turulmadarat, amely már büszkén pózolhat jól megszokott helyén a nemzeti ünnepünkön. A március 15-i programokat az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze, a fókuszban természetesen Szegeddel:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb