KözéletVideo365

Meglepetés, fentről: Ukrajnából indított szovjet robotrepülő zuhant le Horvátországban, előtte Magyarország felett repült (frissítve)

Valószínűleg lezuhant a horvát főváros, Zágráb mellett egy ukrán Tu-141 Sztrizs típusú katonai drón, amely jó eséllyel Magyarország vagy „más, szomszédos országok” felett repült át – idézi a Portfolio a The Drive magazin katonai mellékletét, a War Zone – t.

Több bejelentés is érkezett az éjjel a zágrábi rendőrkapitányságra, többek között az Index olvasója is jelezte, miszerint a népszerű pihenőhely, a Jarun-tó környékén valamilyen robbanást éreztek, közvetlenül előtte néhányan egy tárgyat láttak lezuhanni a levegőből. A helyszínre kiérkező hatóságok a tó körüli zöldterületen egy három méter átmérőjű kráterre bukkantak, majd két ejtőernyőt, valamint egy drón roncsait is megtalálták. 

https://twitter.com/Based_FIN/status/1502075701926797316?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502075701926797316%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2022%2F03%2F11%2Fhaboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-ukrajna-dron-zagrab-horvatorszag%2F

Mint a portál írja,

  • a roncsok alapján megállapítható, hogy egy szovjet Tu–141-es Sztrizs felderítő robotrepülőgép zuhant le Zágrábban, amit az ukrán hadsereg pár nappal korábban kezdett el használni az orosz invázió ellen. Ukrajna az egyetlen ismert üzemeltetője a Tu–141-esnek. 
  • A lap szerint a repülőgép meghibásodása okozhatta, hogy Ukrajnából Horvátországba tévedt. A horvát Jutarnji List beszámolója alapján a rendőrség a környéket lezárta, személyi sérülésről nem tudnak.
  • A helyszínen a sugárzás szintjét is megmérték, amelyben emelkedést nem találtak. 

FRISSÍTVE: TÉNYLEG MAGYARORSZÁG FELETT REPÜLT

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is – írja a Telex. Zoran Milanović horvát elnök videóban jelentkezett be, elmondta:

„Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

Megerősítette azt az értesülést is, miszerint a pilóta nélküli katonai gép Ukrajna felől érkezhetett a térségbe. A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repületett át Magyarország felett. A nagyméretű drón legalább 350 mérföldet (560 kilométert) repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvátországi és magyarországi légvédelem látszólag nem észlelte.

FRISSÍTVE: VIZSGÁLATOT INDÍTOTTAK

“Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében”– írta Facebook bejegyzésében  Szijjártó Péter külügyminiszer, miután csütörtök éjfélkor Zágráb város központjában, a Jarun tó mellett zuhant le egy szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép.

Forrás: The War Zone, Portfolio, Index, Telex

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb