Közélet

Háborús bűnösnek minősítette az USA Putyint, élő pajzsként használnak 500 embert egy ukrán kórházban – ez történt, amíg Szeged aludt

Hosszú hétvége ide vagy oda, a háború teljes erőbedobással folytatódott, sőt, a java még csak most jön: a következő 10 nap meghatározó lesz az ukrajnai háborúban. Érkezik a menetrend szerinti Szeged365 összefoglaló, a legfontosabb esti, éjszakai és hajnali eseményekkel.

ÉLŐ PAJZSKÉNT HASZNÁLNAK 500 EMBERT EGY UKRÁN KÓRHÁZBAN

Elfoglaltak egy kórházat, 500 embert túszul ejtettek az oroszok, mint a Donyecki terület kormányzója, Pavlo Kirilenko közölte “élő pajzsként használnak 400 lakost, 100 orvost és beteget” egy mariupoli kórházban. A kórház épülete már korábban súlyos károkat szenvedett az ágyúzás következtében, de az orvosok az intézmény pincéjében folytatják a páciensek ellátását. A kormányzó kijelentését Szergej Orlov mariupoli polgármester-helyettes is megerősítette a BBC-nek, hozzátéve azt is, hogy az orosz erők a város legnagyobb kórházát foglalták el.

USA: PUTYIN HÁBORÚS BŰNÖS

Háborús bűnök elkövetéséért tartja felelősnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt az amerikai szenátus helyi idő szerint kedden elfogadott határozata szerint – számolt be az MTI.

Az általában mélyen megosztott kongresszusi testület egyhangúlag fogadta el a határozatot, amely mások mellett a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot kéri arra, hogy folytasson vizsgálatot az Ukrajnában február 24. óta zajló orosz támadások során elkövetett „erőszak, háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök” ügyében.

A tervezetet Lindsey Graham republikánus szenátor nyújtotta be. Chuck Schumer, a demokraták frakcióvezetője már a szavazás előtt kijelentette, hogy a szenátus valamennyi tagja úgy gondolja: Vlagyimir Putyin nem menekülhet meg az elől, hogy felelősségre vonják az ukrán nép ellen elkövetett orosz atrocitásokért.

Az amerikai kongresszus szerint a nemzetközi vizsgálatoknak Vlagyimir Putyin mellett az elnök részvételével működő orosz biztonsági tanács tagjaira és a katonai vezetőkre is ki kell terjedniük.

A KÖVETKEZŐ 10 NAP MEGHATÁROZÓ LESZ

A következő 10 nap meghatározó lesz az ukrajnai háborúban – írta Ben Hodges nyugdíjazott altábornagy, az amerikai hadsereg korábbi katonája. A volt katona – aki jelenleg a Center for European Policy Analysis (CEPA) stratégiai elemzőközpontjának a vezetője – úgy fogalmazott: 

“Az oroszok bajban vannak, és ezt ők is tudják.”

MAJDNEM 30 EZREN MENEKÜLTEK EL SZUMIBÓL ÉS MARIUPOLBÓL

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint közel 29 ezer ember hagyta el kedden Szumit és Mariupolt. Irina Verescsuk kedd esti videóbejelentésében elmondta azt is, hogy a legtöbben, 20 ezren Mariupolt hagyták el, további 8533 embert Szumiból és annak környékéről menekítettek ki, 320 pácienst és dolgozót pedig egy harkivi kórházból sikerült kimenteni.

HELYZETJELENTÉS A MENEKÜLTTÁBORBÓL: MENTÁLISAN ÉS FIZIKAILAG IS NAGYON MEGVISELTEK AZ ÉRKEZŐ KÁRPÁTALJAI MAGYAROK

A szegedi Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány munkatársa, Vanyó Sándor a magyar-ukrán határon, Beregsurányban teljesít szolgálatot, ahol az ott dolgozó orvosok munkáját segíti elsősorban gyógyszer, kötszer és egyéb szállítási feladatokkal. Legfrissebb helyzetjelentésünk következik Vanyó Sándor tolmácsolásában a beregsurányi Máltai Szeretetszolgálat táborából:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb