Közélet

Elkezdődött a sztrájk, a Deák Ferenc Gimnáziumban és az Arany János Általános Iskolában sem vették fel a munkát tanárok (frissítve)

Elindult a szerda reggel 8 órára meghirdetett országos, határozatlan idejű sztrájk, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt szeretné,

  • hogy ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket: ez azt jelentené, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményüknek további 45 százalékkal kellene emelkednie januártól,
  • követelik a munkaterheik csökkentését, vagyis azt, hogy 22 órában határozzák meg a kötelező heti óraszámukat.
  • béremelést akarnak elérni az iskolákban nem tanárként dolgozó alkalmazottaknak is,
  • továbbá eredetileg még azt is kérték a kormánytól, hogy az oltatlan tanárok tovább dolgozhassanak az iskolákban. Az utóbbi követelésük már megvalósult, Gulyás Gergely a március 3-i kormányinfón jelentette be, hogy a járványhelyzet enyhülésével eltörlik a pedagógusok kötelező oltását.

A Telex arról ír, hogy egy 30 évesnél fiatalabb általános iskolai tanár vagy tanító nettó 170 ezer forint körül keres, egy pályája derekán lévő, negyvenes éveiben járó középiskolai tanár nettó 240 ezret. 50 éves kor fölött érhető el a nettó 300 ezres fizetés, a pályán elérhető csúcsfizetés 396 ezer forint. A 2022-es pedagógusi bértábla, a HRportál alapján így néz ki:

SZEGED365 KISOKOS, GYAKORLÓ ANYUKÁKNAK ÉS APUKÁKNAK

Hogy szülőként mire számíts, az alábbi cikkünkben foglaltuk össze. Egy valami biztos a mai nap kapcsán: semmi sem biztos…

A DEÁK FERENC GIMNÁZIUM TANÁRAINAK FELE SZTRÁJKOL, AZ ARANY JÁNOSBAN 39-EN RÉSZT VESZNEK, 15-EN NEM

Sem a PDSZ, sem a Szülői Hang oldalán nem közöltek előzetes információt arról, melyik iskolában, mekkora mértékben érinti az oktatást a sztrájk, éppen ezért iskolánként fognak érkezni a hírek (cikkünket folyamatosan frissítjük majd).

Amit már tudni lehet, szegedi vonatkozásban:

  • A Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolája főállású tanárainak mintegy harmada, 22 ember sztrájkol a Telex szerint.
  • A szegedi Arany János Általános Iskola is részt vesz, itt 39 tanár sztrájkol, 15 nem.
  • A szegedi Deák Ferenc Gimnázium 74 tanárának több mint fele kezdett ma reggel sztrájkolni. Erdélyi Eszter, az iskola tanára, a PDSZ megbízottja a portálnak azt mondta, a tanárok egy része a gyerekfelügyeletet biztosítja, hogy a kollégák részt vehessenek a sztrájkban.
Ma reggel, a Deák Ferenc Gimnázium bejáratnál. Fotó: Telex.

DÉLUTÁN 4-KOR A KLAUZÁL TÉREN LESZ TÜNTETÉS

A sztrájkoló tanárok mellett demonstrál szerdán a VVL – Veritas Virtus Libertas egyetemi közösség, a 16:00 – kor induló, Klauzál téri tüntetésen

  • Farkas Dániel, tanárszakos hallgató,
  • Szajbély Mihály egyetemi tanár, az SZTE-BTK szenátora,
  • és Erdélyi Eszter, gimnáziumi tanár, a PDSZ szegedi képviselője mond beszédet.

FRISSÍTVE: AZ ARANY JÁNOSBAN MEGTARTOTTÁK AZ ELSŐ HÁROM ÓRÁT, 11-TŐL INDULT A MUNKABESZÜNTETÉS

Reggel óta tart a március 16-tól meghirdetett pedagógussztrájk, mint korábban beszámoltunk róla, többek között a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János és a Radnóti is érintett. Vőneki Ádám, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára elmondta, egyelőre három napra tervezik a sztrájkot, az első három tanítási órát mindennap megtartják, aztán 11-14 óra között van a tényleges munkabeszüntetés. 

FRISSÍTVE, 2.0.: ELINDULT A KLAUZÁL TÉRI TÜNTETÉS

Délután 4-kor elindult a VVL által szervezett, Klauzál téri tüntetés, Magyar Andor kollégánk élőben jön a helyszínről:

Forrás: PDSZ, Telex, HRportál

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb