Közélet

Küszöbön az orosz-ukrán béke? Megvan a 15 pont – ez történt, amíg Szeged aludt

Lakóépületbe csapódtak egy orosz rakéta maradványai Kijevben, ezren voltak a színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért, közben 13-ra nőtt azon áldozatok száma, akik kenyérért álltak sorba, amikor bomba csapódott egy csernyihivi épületbe. Érkezzenek az orosz-ukrán háború legfrissebb éjszakai és hajnali fejleményei, avagy ez történt, amíg Szeged aludt:

  • Kijevben egy orosz rakéta maradványai csapódtak egy többemeletes épületbe. A támadás helyi idő szerint hajnali 5 óra 2 perckor történt Kijev Darnyickij városrészében. A legközelebbi tűzoltó-mentő egységek tűzoltói azonnal a helyszínre érkeztek, úgy tudni, az épület 16. emeletén tűz keletkezett. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet. A 11. és annál magasabban lévő emeletek lakásait evakuálják. Az előzetes információk szerint eddig 30 embert evakuáltak, közülük hárman megsérültek. Egy ember meghalt. (Index)
  • 10-ről 13-ra nőtt a csernyihivi támadás áldozatainak száma. Szerda délelőtt csapódott a bomba egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban az észak-ukrajnai Csernyihivben. A helyi rendőrkapitány szerint tucatnyi sérült is van, az ukránok szerint egyértelműen orosz támadás volt. Az oroszok szerint ez kijevi propaganda. (Telex)
  • A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak abban a mariupoli színházépületben, amelyet szerdán bombatámadás ért – derül ki Vadim Bojcsenko polgármester éjszakai közléséből. Ukrán oldalról az országot február 24. óta támadó orosz erőket vádolták a bombázással, az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált. Nyugati műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a “Gyermekek” feliratot festették fel. (Origo)
  • A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok egyre elavultabb és pontatlanabb fegyvereket használhatnak. A kevésbé precíz eszközök rossz találatai miatt sajnos sokkal több civil áldozatra lehet számítani. Oroszország valószínűleg azért folyamodott e fegyverek használatához, mert nem érte el a korábban kitűzött katonai céljait. (Telex)

MEGVAN A LEENDŐ BÉKESZERZŐDÉS 15 PONTJA

A Financial Times jelentése szerint nagy előrehaladást ért el Ukrajna és Oroszország a hétfői béketárgyalás során, még egy 15 pontos békeszerződés is kidolgoztak. Azonban az ukrán vezetőség és a nyugati országok továbbra is szkeptikusak az orosz terveket illetően.

A tervezett megállapodás a következőkkel járna: 

  • Kijev lemond a NATO-csatlakozási ambícióiról;
  • Ukrajna nem fogad be külföldi katonai bázisokat vagy fegyvereket.

A tárgyalások résztvevői azt is elmondták, hogy az ideiglenes megállapodás tartalmazott utasításokat az orosz nyelv jogi rögzítéséről Ukrajnában, ahol azt egyébként is széles körben beszélik.

KORÁBBAN ÍRTUK: ORBÁN VIKTOR A MAGYAR-UKRÁN HATÁRRA KÖLTÖZÖTT

Orbán Viktor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, és Kovács József nemzeti információs államtitkár társaságában hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullámnak a térségben tapasztalható folyamatos növekedéséről, ezt követően a miniszterelnök megismerkedett a Magyar Vöröskereszt helyi segítőpontján dolgozó önkéntesek munkájával – közölte Havasi Bertalan az MTI-vel.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb