Kikapcs

Március 30-án fény derül a Csongrád-Csanád Megye Tortája Verseny győztesére

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 2021. június 4-én, Trianon 101-edik és a megye névváltoztatásának első évfordulójára hirdette meg a „Csongrád-Csanád Megye Tortája” versenyt, mely során a döntőbe jutott cukrászok március 17-én, csütörtökön a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola cukrászműhelyében készítették el alkotásaikat. A neves szakemberekből álló zsűri már tudja, kié a megtisztelő cím, a nagyközönség számára azonban csak március 30-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban derül ki a végeredmény.

NÉGYEN JUTOTTAK TOVÁBB A DÖNTŐBE

A verseny első fordulójára február 28-án került sor a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A kilenc indulóból négy cukrász jutott tovább a döntőbe, akik csütörtökön bebizonyíthatták elkészített alkotásaikkal a zsűrinek tudásukat:

  • Aranyhomok nevű tortájával Nóll-Uhrner Mónika versenyzett a szegedi Monka Meseboltjából,
  • Csanád Vezér Csemegéje nevű alkotással szállt versenybe Gyuris László, a Virág Cukrászdából,
  • Hagymás álom nevet viseli Papp Róbert édessége a makói Papp Cukrászdából,
  • valamint a Homoki Kabakos névre keresztelt torta van még versenyben, mely Horváth Vivien alkotása a hódmezővásárhelyi Szőke Cukrászdából.

A TORTÁK ELKÉSZÍTÉSÉNÉL SZEREPET KAPTAK A MEGYE JELLEGZETES GYÜMÖLCSEI ÉS FŰSZEREI

A torták elkészítésénél Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei is szerepet kaptak. A verseny kezdeti izgalmán hamar felülemelkedtek a cukrászok, és segédeikkel együtt nagy odafigyeléssel kezdtek bele a munkába. A torták minden elemét, és a díszítést is a helyszínen kellett elkészíteniük. Ezen munkafolyamatokra 4 óra tiszta munkaidőt kaptak. A lelkes munkakezdést követően, amikor kisültek az első tortalapok, illetve elkészültek az első összetevők, nyugalom költözött a cukrászműhelybe.

HAT FŐBŐL ÁLLÓ ZSŰRI DÖNTÖTT A TORTÁKRÓL

A hat főből álló zsűri az elkészült tortákat az első fordulóhoz hasonlóan a kóstolás után pontozta és figyelembe vette a munkafolyamatok közben mutatott aktivitást, szakmaiságot is. Gémes László elmondta, nagyon büszke a cukrászokra és remekbeszabott alkotásaikra. Fontosnak tartja, hogy a megyénk identitásának erősítése minden területen megjelenjen, és gasztronómiai értékeink is megmaradjanak az utókornak.

A szervezők tájékoztatása szerint 2022. március 30-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartandó rendezvényen ismerheti meg a nagyközönség a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny győztesét. A nyertes torta készítője büszkén viselheti és hirdetheti, hogy a cukrászdájában készült 2022-ben, az első Csongrád-Csanád Megye Tortája.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

Forrás és fotók: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: ผลบอล
  2. Visszajelzés: niches youtube
'Fel a tetejéhez' gomb