Kikapcs

Ritka dokumentumokat és relikviákat mutat be az első világháború frontszínházairól a szentesi Koszta József Múzeum kiállítása

Különleges kiállítás nyílik március 24-én a szentesi Koszta József Múzeumban. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállítása a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezetét idézi fel új időszaki kiállításán. A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat az első világháború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be.

A FRONTSZÍNHÁZAK DOKUMENTUMAIT ÉS RELIKVIÁIT MUTATJA BE A KIÁLLÍTÁS

A kiállítás azokat a különleges színházi formákat mutatja be, melyeket az első világháború a fronton és a hadifogolytáborokban hívott életre. A háború végén a színészkatonákat leszerelték, a táborokat feloszlatták, a színházi együttesek elbúcsúztak a közönségtől, s mindenki megpróbálta ott folytatni életét, ahol a bevonulás előtt abbahagyta. A frontszínházak dokumentumait, a hadifogolyszínházakból hazamenekített relikviákat azonban féltve őrizték, élményeiket lejegyezték. A kiállítás anyagát ezek a ritka, különleges fényképek, színlapok, grafikák illusztrálják.

FRONT ÉS HADIFOGOLYSZÍNHÁZAK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Az Első Magyar Frontszínház 1917. április 3-án Lembergben mutatkozott be. A társaság nehéz körülmények között játszott, fűtetlen faszínház vagy földalatti fedezékszínház és jéghideg öltöző várta a színészeket. Bőségesen kárpótolta azonban őket a lelkes fogadtatás. A színház több mint egy éves működését számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a vándorlásuk során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. 

A FRONT TÚLOLDALÁN SEM HALLGATTAK A MÚZSÁK

A front túloldalán sem hallgattak a múzsák, az orosz hadifogságba került katonák – hivatásos művészek irányításával – színházat alapítottak, hadifogolyszínházat. Többnyire vígjátékokat, operetteket és kabaréműsort játszottak. A csárdáskirálynőt emlékezetből, újrakomponált zenével és librettóval adták elő. A krasznojarszki Tiszti Színházban Vereczky Szilvia szerepében Minyó Andor lépett színpadra.

A szibériai magyar hadifoglyok által létrehozott, 1915–1922 között működött fogolyszínházak világa fotókon, grafikákon, kéziratokon, újságokon, plakátokon keresztül elevenedik meg, melyek között olyan páratlan ritkaságok is találhatók, mint a nyikolszki hadifoglyok kabaréjának nagyméretű, festett plakátjai, vagy az egy példányban, kézírással készült Napkelet című szibériai magyar újság lapszámai, melyek Trojckoszavszkban és Verhnyeugyinszkban jelentek meg. 

MÁRCIUS 24. ÉS JÚNIUS 10. KÖZÖTT LESZ LÁTHATÓ A KIÁLLÍTÁS

A kiállítás megnyitóján, március 24-én, csütörtökön 17 órakor köszöntőt mond Farkas Sándor miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere. A tárlat anyaga június 10-ig tekinthető meg a Koszta József Múzeumban.

Forrás: oszmi.hu/iranykomarom.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb