Közélet

71 árvát mentettek ki egy otthonból, Kína és Oroszország közeledik, Gripen-riadó volt az éjszaka – ez történt, amíg Szeged aludt

Vasárnap reggeli villámösszefoglaló, szegediektől, szegedieknek, a fókuszban az orosz-ukrán háború eseményeivel.


71 ÁRVÁT MENEKÍTETTEK KI EGY OTTHONBÓL, MIUTÁN KÉT HETET BUJKÁLTAK

71 árvát evakuáltak egy északkelet-ukrajnai árvaházból, miután két hetet töltöttek az alagsorban az orosz lövések elől elrejtőzve Szumiban, írja a CNN. Az árvák között sokan fogyatékkal élők, valamennyien pedig négy év alattiak. Egy humanitárius folyosón keresztül sikerült végül elhagyniuk a rendszeresen támadás alatt lévő Szumit, mondta Szumi kormányzója, Dmitro Zsivickij.

KÍNA ÉS OROSZORSZÁG KÖZELEDIK?

A jelenlegi politikai helyzet közelebb hozza majd egymáshoz Kínát és Oroszországot Szergej Lavrov szerint. Az orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy a jövőben erősödni fog a két nagyhatalom kapcsolata.

„Egy olyan időszakban, amikor a Nyugat nyilvánvalóan aláássa mindazt, amin a nemzetközi rendszerünk alapul, természetes, hogy nekünk – két nagyhatalomnak – át kell gondolnunk, hol a helyünk ebben a világban”, idézte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert az Interfax orosz hírügynökség. Azt egyértelműen cáfolták, hogy kínai hadifelszerelést kapnának.

A BBC nem késlekedett arról írni, hogy Joe Biden amerikai elnök pénteki telefonhívásában figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy komoly következményei lesznek Kínára nézve, ha Peking támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban – azt ugyan nem részletezte, hogy ez mit jelent.

AZ OROSZOK TÖBBSÉGE A HÁBORÚ MELLETT ÁLL

Az állami tulajdonú Orosz Közvélemény-kutató Központ arra a következtetésre jutott felméréseiben, hogy az oroszok 71%-a támogatja az orosz állam által Ukrajna ellen indított háborút (a kutatóközpont szavaival élve: különleges katonai műveletet). Valerij Fjodorov, a központ vezetője szerint kutatásuk alapján a “katonai művelet” támogatottsága az első napokhoz képest növekszik.

Szergej Belanovszkij szociológus szerint az orosz társadalom a háború mentén két valóságra szakadt, amiben „egyik fél sem tudja meggyőzni a másikat arról, hogy az ő nézőpontja a helyes”. Mint hozzátette, a háborús kommunikációban Oroszországon belül még olyan apróságok is kulcsszerepet játszanak, minthogy valaki „háborúnak”, vagy az állam által jóváhagyott „katonai műveletnek” nevezi a háborút.

RIASZTOTTÁK A GRIPENEKET

A hétfői riasztást követően ismét a magyar Gripenekre volt szükség szombat késő éjjel, a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint bombafenyegetés miatt kellett riasztani a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó gépeit egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A-321-es repülőgép miatt – írja az MTI.

SZEGED365 CINEMA BLOG, KÜLÖNKIADÁS: INDUL A ZELENSZKIJ-SOROZAT

Vasárnap érkezik “A nép szolgája” című ukrán sorozat az RTL Klubra, amelynek főszerepét a háború sújtotta Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij alakítja – olvasható a csatorna közleményében. Csak hogy biztos mindenkihez eljusson a napokban már majdnem Nobel-béke(?)díjra jelölt miniszterelnök színészi kvalitásait megcsillogtató sorozat, a Netflix is felvette kínálatába.

Forrás: BBC, MTI, Telex, Origo, CNN

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb