Szegedi Arcok

Duda Ernő: nem attól kell tartanunk, hogy Kínában berobbant a járvány, sokkal inkább attól, hogy Európában is emelkednek a számok

Miközben Magyarországon, így Szegeden is a koronavírus járvány lecsengőben van, Kínát a 2020-as vuhani járvány kitörése óta a legnagyobb megbetegedési hullám sújtja. Arról, hogy ez mit jelent számunkra, kell-e tartanunk a járvány újbóli berobbanásától hazánkban, Dr. Duda Ernő, szegedi virológussal beszélgettünk.

Duda Ernő véleménye szerint elsősorban nekünk nem a kínai járvány miatt kell tartanunk, hanem sokkal inkább attól, hogy Európában is emelkednek a fertőzöttek számai, bár, ahogy hozzátette a professzor, nem olyan drasztikus ez a növekedés.

FIGYELEMRE MÉLTÓ PÉLDÁUL A KÜLÖNBSÉG HONGKONG ÉS ÚJ-ZÉLAND KÖZÖTT

Az omikron esetében tudjuk, hogy ez egy sokkal fertőzőbb variáns, mint az eddigiek, viszont kevésbé súlyos tünetekkel, szövődményekkel jár, mint mondjuk az ezt megelőző delta variáns. “Nagyon figyelemre méltó, ha összevetjük például Hongkongot és Új – Zélandot, hogy a nagyrészt átoltott Új-Zélandon nagyon sok a fertőzött, ugyanakkor kevesen kerülnek kórházba. Ezzel szemben Hongkongban, ahol viszonylag kevesen oltatták be magukat, majdnem párhuzamosan megy a fertőzések és a kórházba kerülések száma” – mondta el a professzor.

KÍNA ÁTOLTOTTSÁGA FELTEHETŐEN AZ OMIKRONNAL SZEMBEN KEVÉSBÉ VÉD

Kína átoltottsága feltehetően az eredeti variáns ellen véd és az omikronnal szemben kevésbé. Ha Kínát összevetjük Európával, nagyon lényeges, hogy azért az európai lakosság egy jelentős része átesett már a fertőzésen is és az oltáson is. “Az, hogy a kínaiak a Sinopharm, vagy a Sinovac vakcinából kaptak egy, vagy két oltást, nem jelent egy nagyon masszív védelmet. Messze nem jelent egy olyan védettséget, mint aki mondjuk a messenger alapú oltásokból kapott kettőt, hármat, vagy négyet” – vélekedett Duda Ernő.

NAGYOBB VESZÉLYT JELENTHET SZÁMUNKRA, HOGY A HÁBORÚ KÖVETKEZTÉBEN SZÁZEZRÉVEL ÉRKEZNEK HOZZÁNK A MENEKÜLTEK EGY JÓVAL KISEBB ÁTOLTOTTSÁGGAL RENDELKEZŐ ORSZÁGBÓL

A professzor szerint nagyobb veszélyt jelenthet számunkra, hogy az orosz-ukrán háború következtében százezrével érkeznek hozzánk olyan menekültek, akik egy jóval kisebb átoltottsággal rendelkező országból érkeznek, és akik között feltehetően többen lehetnek fertőzöttek, még ha semmiféle tünetük nincs is. Ezzel a helyzettel kell nagyon óvatosan, elővigyázatosan bánni ahhoz, hogy Magyarországon ne robbanjon be újra a járvány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb