Közélet

Baljós árnyak? Járvány-finálé Szegeden, Kínában azonban újra drámai a helyzet

Meglepően alacsony Covid-számokról adott hírt ma reggelre a kormányzati Covid-portál, mint írták, mindössze 1503 új fertőzöttet azonosítottak az előző 24 órában, Csongrád-Csanád megyére szűkítve 32 fő jön ki. A már-már mérhetetlen hazai adatokkal ellentétesen a 2020-as vuhani járvány kitörése óta a legnagyobb megbetegedési hullám sújtja Kínát, ahol egyelőre 14 ezer fertőzést regisztráltak, az egészségügyi források pedig egyre szűkülnek.

A HAZAI ADATOK: 1500 FERTŐZÖTT, 64 ÁLDOZAT

  • A beoltottak száma 6 399 532 fő, közülük 6 180 867 fő a második, 3 830 431 fő a harmadik, 236 755 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 1503 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 820 767 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Csongrád-Csanád megyében eddig 77.304 esetet regisztráltak a járvány kitörése óta.
  • Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 895 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 667 111 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 108 761 főre csökkent.
  • 2287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk, ezért kormány kivezette a járványügyi korlátozásokat és megszűnt a maszkviselési kötelezettség. Ma délután, pénteken és szombaton is lesz oltási akciónap.

SZEGEDEN TOVÁBB CSÖKKENT A SZENNYVÍZBEN MÉRT COVID-KONCENTRÁCIÓ

Bíztató jel, hogy az NNK szerdai adatai szerint kisebb mértékben, de tovább csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi értékelése:

BAJ LEHET KÍNÁBAN: ISMÉT CSÚCSON A COVID, NEM FENNTARTHATÓ AZ ÁZSIAI ORSZÁG JÁRVÁNYKEZELÉSE

A 2020-as vuhani járvány kitörése óta a legnagyobb megbetegedési hullám sújtja Kínát – írja a Világgazdaság. Egyelőre 14 ezer fertőzést regisztráltak. Az egészségügyi források egyre szűkülnek. Szakértők szerint a következő hetek kulcsfontosságúak lesznek.

Emberek millióit érintik az újabb koronavírus-járványhullám megfékezésére bevezetett korlátozások. Kína közegészségügyi kormányzása megpróbáltató hetek elé néz, mivel a 2020-as vuhani járvány óta történt legnagyobb koronavírus okozta megbetegedési hullám próbára fogja tenni az ország képességét a fertőzések megfékezésére, és a gazdaságot is megterheli. A Reuters tudósításából az is kiderül, hogy egyes szakértők szerint Kína Covid–19-helyzetkezelése már nem fenntartható. Sanghaj és Sencsen szigorú korlátozásokat fogadott el, jóváhagyták a saját maguk által beadható antigéntesztkészletek használatát.

Több mint 14 ezer új Covid–19 esetet jelentettek Kínából az omikron-variáns gyors terjedése közepette az elmúlt tíz hétben. Ez az esetszám több, mint amennyi tavaly összesen volt az országban.

Kínában szigorú Covid–19-szabályok szerint igyekeznek tesztelni a helyi lakosságot és karanténba zárni a fertőzötteket. A járvány jelenlegi kitörésének legsúlyosabban érintett régiójában, az északkeleti Csilin tartomány városaiban versenyt futnak az ideiglenes kórházak előkészítésével. Egy helyi tisztviselő arról számolt be a Reutersnek, hogy a tartomány járványmegelőzési készletei két-három napon belül kifogynak.

Mint a Reuters írja,

  • Chen Zhengmin, az Oxfordi Egyetem járványtani professzora szerint a következő két hét kulcsfontosságú annak eldöntésében, hogy a meglévő intézkedések valóban hatékonyak lehetnek-e a fertőzés növekedésének megfékezésében, vagy akár a teljesen nulla eset elérésében egy-egy városban, ahogyan azt tavaly láttuk.
  • Kína közegészségügyi és politikai okokból is kiáll a „dinamikus nulla Covid” politika mellett, amely szigorúan azonosítja a fertőzéseket és megakadályozza azok megjelenését, de nem ragaszkodik a nulla fertőzéshez. Kína jelenlegi vírusellenes intézkedései még mindig hatékonyak az omikron ellen Mi Feng, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője szerint.
  • Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy Kína Covid–19-megközelítése már nem fenntartható. Hirosi Nisiura, a Kiotói Egyetem professzora, aki egy vuhani tanulmányt vezetett, sem optimista a helyzettel kapcsolatban. Még akkor sem, ha a szigorú zárlatok lassítják a terjedést az országban. Az is kockázatot jelent a kínai szakértők szerint – bár Kínában közel 90 százalékos az oltási arány –, hogy az idősek közül nem kaptak elég védőoltást. Márpedig Kínában az idősek érzékenyek az omikron-változatokra, így „jelentős számú megbetegedés és haláleset várható” Hirosi Nisiura szerint.
  • Sanghaj és Sencsen szigorú korlátozásokat fogadott el. Az egyikben bezárták az összes általános, közép- és felsőoktatási iskolát, a másikban pedig felfüggesztették a nem létfontosságú üzleteket. Olyan kemény zárlatra viszont, mint amilyen Vuhanban volt 2020-ban, nem került sor. A mintegy 17,6 millió embernek otthont adó Sencsen hétfőn közölte, hogy egy háztartásból csak egy tag mehet ki két-három naponta, hogy a legszükségesebb dolgokat beszerezze. Sanghajban pedig a március 21. és május 1. között tervezett 106 nemzetközi bejövő járatot más kínai városokba irányítják át.
  • Bár Kína járványpolitikája nem omlott össze teljesen, a napi ezer feletti esetek számának növekedése figyelmeztető jel Csin Tung-jen (Jin Dong-yan), a Hongkongi Egyetem professzora szerint.
  • A legrosszabb forgatókönyv számukra az, hogy az omikron túlterheli a kínai egészségügyi rendszert, és az egész országot elárasztják a Covid-esetek.

Forrás: VG, Reuters, NNK

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb