Mindenmás

Elítélte a bíróság az Ördög ügyvédjét: egymillió forintot kell fizetnie Czeglédy Csabának

Büntetővégzéssel hozott elmarasztaló ítéletet a Veszprémi Járásbíróság az „Ördög ügyvédje” ellen: az Ügyészség keddi közleményében azt írja, hogy az ügy mindkét vádlottjával szemben tárgyalás nélkül született ítélet, mindketten pénzbüntetést kaptak. Czeglédy Csaba egymilliós, társa 500 ezer forintos büntetést kapott.

Az ügyészség októberi vádirata szerint Czeglédy Csaba és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten 2019 szeptemberében – írja a HVG.

KILENC EMBER SZEMÉLYES ADATÁT KEZELTE JOGOSULATLANUL

A vádiratban az szerepel, hogy Czeglédy kérésére társa a Facebookon létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, aminek később „Az ördög ügyvédje” nevet adta. A vádirat szerint Czeglédyék célja az volt, hogy a „nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék”. Az ügyészség nem nevesítette meg a vádlottakat akkor sem és ma sem, de annak idején körülírta őket: az egyiket ügyvédi foglalkozásúnak nevezi, a másikról megemlíti, hogy többszörösen büntetett előéletű. Az ügyészség szerint az ügyvéd kilenc ember arcképmását mint különleges személyes adatát és hat ember „nemi életre vonatkozó” különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, társa pedig ehhez szándékosan segítséget nyújtott.

EGYMILLIÓ FORINTOS PÉNZBÜNTETÉST KAPOTT CZEGLÉDY

A Fővárosi Főügyészség most azt közölte, hogy a Fővárosi Főügyészség az „Ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4-én benyújtott vádirata kapcsán a Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét. Ezért az ügyvéd foglalkozású vádlott ellen a bíróság – halmazati büntetésül – összesen 1.000.000 forint pénzbüntetést, társára pedig összesen 500.000 forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy ha nem fizetnek, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb