Közélet

Vészjósló adatok, drámai légszennyezettség: “fel kell készülnünk arra, hogy a kiszáradt talaj miatt rendszeresen magas lesz a szálló por koncentrációja Szegeden” – interjú Dr. Gál Tamás, klimatológussal

Vészjósló adatokat közölt szerda reggel a Légszennyezés.hu portál, mely adatai szerint drámai szintet ért el Szeged levegőjének szennyezettségi szintje, amely jelenleg meghaladja a szmogriadó riasztási fokozatát is. Arról, mi okozhatja a levegő minőségének ilyen szintű romlását és tehetünk-e valamit ellene, Dr. Gál Tamással, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének, tanszékvezető helyettes, egyetemi docensével beszélgettünk.

AZ ELMÚLT NAPOKBAN AZ ÓZON ÉS A SZÁLLÓ POR KONCENTRÁCIÓJA VOLT RENDKÍVÜL MAGAS SZEGEDEN

Gál Tamás elmondta, a tegnapi napon az ózonkoncentráció rendkívül magas volt Szegeden. Az ózon főleg a közlekedéseredetű légszennyezés és a napsugárzás kölcsönhatására jön létre leginkább a délutáni órákban, a másik, ami a mai napon is komoly gondot okoz, az a szálló por koncentrációja, ami jelenleg az egészségtelen kategóriába esik.

A MAGAS KONCENTRÁCIÓ TÖBB FORRÁSBÓL ERED

Ennek többféle forrása lehet. Egyfelől a fűtési eredetű szennyezés okozza, illetve a közlekedéseredetű szennyezések miatt alakul ki, valamint van egy harmadik, természetes eredetű forrás is. “Szeged ilyen szempontból kicsit szerencsétlen helyzetben van, mert a környező területekről elég nagy a por behordása a városi légtérbe. Ez a szennyezés pedig megjelenik a szálló por koncentrációjában. Ez most azért lehet aktuálisan magasabb, mert aszály van” – magyarázta Gál Tamás.

MÁRCIUS 21-ÉVEL TARTÓSAN VÍZHIÁNYOS IDŐSZAKOT HIRDETTEK AZ ORSZÁG TELJES TERÜLETÉRE

Ennek súlyosságát pedig jól mutatja, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezését követően a belügyminiszter 2022. március 21-i kezdettel kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére. Magyarországon, körülbelül 2-3 hónapnyi csapadék hiányzik és emiatt a talaj országszerte gyakorlatilag teljesen ki van száradva. Ezek miatt a kiszáradt talajfelszínek miatt pedig a szél hatékonyabban tudja a mezőgazdasági területekről a porszennyeződést szállítani.

FEL KELL KÉSZÜLNÜNK ARRA, HOGY A KISZÁRADT TALAJ MIATT RENDSZERESEN MAGAS LESZ A SZÁLLÓ POR KONCENTRÁCIÓJA

Gál Tamás elmondta, a légszennyezés ellen a fűtéssel viszonylag könnyen lehetne tenni, hogyha a szilárd tüzelést mellőzné a lakosság, hiszen ez okozza leginkább a legnagyobb kibocsájtást a szálló por kapcsán. “A természetes forrásoknál az a probléma, hogy vélhetően a klímaváltozás miatt egyre inkább a szélsőséges vízháztartás lesz a jellemző és egyre inkább fel kell készülnünk arra, hogy a kiszáradt talaj miatt rendszeresen magas lesz a szálló por koncentrációja. Itt igazából az egyetlen megoldás az, ha a városi területeknél megpróbáljuk megakadályozni, hogy az uralkodó szél behordja a városba a szálló port, ami ellen például fasorok ültetésével lehet védekezni, sajnos azonban ennél többet nem nagyon tudunk tenni” – árulta el az egyetemi docens.

A SZENNYEZŐ ANYAGOK KAPCSÁN AZ ESTI ÓRÁK A PROBLÉMÁSAK, ÍGY, HA TEHETJÜK NE MENJÜNK KI AKKOR A SZABADBA, ILLETVE NE AKKOR SZELLŐZTESSÜNK

Azt is megtudhattuk, hogy a szálló por és minden más szennyező anyag kapcsán főleg az esti órák a problémásak. “Annyit érdemes megjegyezni a légkörről, hogy nappal, a felszín közelében olyan 1000 méter magasságig elkeveredik a levegő, éjszaka viszont, ahogy lemegy a nap, ez a felszínközeli határréteg összezsugorodik egy 100 méter vastagságra. Ez azt jelenti, hogy a szennyező anyag egy sokkal kisebb térfogatba oszlik el, emiatt az esti órákban súlyosabb helyzet alakulhat ki. Amikor nagy légszennyezettséget mutatnak a monitoring rendszerek, akkor, ha tehetjük az esti órákban ne nagyon menjünk ki a szabadba és ne ebben az időszakban szellőztessünk” – javasolta Gál Tamás.

MIHÁLIK EDVIN ELMONDTA, A LEVEGŐ MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁÉRT IGYEKEZNEK NÖVELNI A KERÉKPÁROS, GYALOGOS ÉS KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉST HASZNÁLÓK ARÁNYÁT SZEGEDEN

Az ügyben megkérdeztük Mihálik Edvint, a Zöld város programért felelős tanácsnokot is, aki válaszában beszámolt arról, hogy a levegő minőségének javítása érdekében “a város folyamatosan arra törekszik, hogy növelje a szegedi közlekedési mixben a kerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedést használók arányát. Ennek a célnak számos eredménye látható, hiszen új villamosvonal, új troli vonal is létesült városunkban, valamint folyamatosan nő a kerékpárt használók száma és aránya is” – írta levelében Mihálik Edvin.

A LEVEGŐ MINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A SZEGEDI TÁVFŰTÉSI RENDSZERT GEOTERMIKUS ALAPOKRA HELYEZIK

Mint mondta, a másik nagy ehhez kapcsolódó beruházás a szegedi távfűtési rendszer geotermikus alapokra történő helyezése. Ennek eredményeként felére csökken a szegedi távfűtés gázfelhasználása és a szén-dioxid kibocsájtás is.

A SZÁLLÓ POR MENNYISÉGÉT A VÁROS KÖRÉ TELEPÍTETT VÉDERDŐK SEGÍTSÉGÉVEL CSÖKKENTENÉK

“2022.02.18-án fogadta el a közgyűlés az előterjesztésemet, aminek értelmében a Kiskundorozsma területén található 1 hektár véderdő terület fásítását valósítjuk meg az Alföldi Agrárszakképzési Centrummal együttműködésében bruttó 1.916.430 ft-ból. 2024-ig még két ütemben telepítünk a város köré véderdőt, ezzel csökkentjük a szálló por mennyiségét és javítjuk a levegőminőséget. Szemléletformáló kampányokkal is igyekszünk tenni azért, hogy javítsuk Szeged levegőjét, ebbe a sorba illeszkedik a Fűtsünk okosan kampány!, a SASMOB program, az autómentes nap kezdeményezés támogatása, vagy a Szeged VISION kampány is” – mondta el Mihálik Edvin.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb