Közélet

Lángol a tűz Csernobilban, Biden már Brüsszelben, Klicsko bemondta az eddigi civil áldozatok számát – ez történt, amíg Szeged aludt

Napra pontosan egy hónapja tört ki az orosz-ukrán háború, a legfontosabb esti, éjszakai és hajnali eseményekről pedig a jól megszokott reggeli Szeged365 összefoglalóban számolunk be, bulvár és fakenews mentesen. Ez történt, amíg Szeged aludt:

NAPOK ÓTA ÉG A TŰZ CSERNOBILBAN, A ZÁRT ZÓNÁBAN

Tűz van a csernobili zárt zónában, Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint négyet már eloltottak, de néhány továbbra is ég. A hét elején két négyzetkilométeres területen hét tűz égett még, amelyeket az ukránok szerint orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozott. A lezárt atomreaktor körüli terület a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt van.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy Kijevben és a Csernobiltól nyugatra fekvő két helyszínen is a cézium koncentrációjának enyhe emelkedését észlelték, ám ez nem ad okot jelentős aggodalomra.  

Biztos, ami biztos, a románok már felkészültek:

SOKKOLÓ BBC VIDEÓ A ROMBOLÁSRÓL

Kijev, Mariupol és más nagyvárosok felett készült felvételekből vágott össze egy pár perces videót a BBC. A drónfelvételeken összedőlt házakat, szétlőtt társasházakat, lebombázott hidakat lehet látni. 

A videót IDE kattintva tudod megnézni.

ÚJABB KIKÖTŐ ÁLL LÁNGOKBAN

Az ukrán sajtó szerint lángokban áll a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében található Bergyanszk kikötője. A város Mariupoltól mintegy 75 km-re északnyugatra található. Az ukrán belügyminisztérium főtanácsadója, Anton Gerascsenko Twitter-fiókjába feltöltött egy fotót, amelyen a kikötőből gomolygó hatalmas füstfelhő látható.

KLICSKO: EDDIG 264 CIVIL ÁLDOZAT VOLT

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko szerint eddig legalább 264 civil áldozatot, köztük négy gyermek életét követelte az orosz–ukrán háború. A polgármester szerint az elmúlt egy hónapban több mint 300 embert szállítottak kórházba, több mint 80 épület semmisült meg a harcokban. 

BIDEN MÁR BRÜSSZELBEN

Joe Biden Brüsszelbe érkezett, mint a CNN írja, a négy napos út célja, hogy az amerikai elnök nyomást gyakoroljon Oroszországra az ukrajnai invázió miatt.

Biden Belgiumban

  • a NATO,
  • a G7-ek,
  • és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesekkel folytat megbeszéléseket.

…ÉS EGY SZEGEDI VONATKOZÁSÚ HÍR, A VÉGÉRE: KITILTOTTÁK A VIZES VB-RŐL AZ OROSZ SPORTOLÓKAT

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szerdán döntött az orosz és fehérorosz sportolók kitiltásáról, így nem jöhetnek a 2022-es, részben Szegeden is zajló budapesti világbajnokságra. A határozatban továbbá arról is döntött a FINA, hogy a nemzetközi szövetség a kazanyi rövid pályás világbajnokságnak is új helyszínt keres. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb