Közélet

Végleges a döntés: újabb NATO csapatokat telepítenek Magyarországra

Újabb katonai támogatás kap Ukrajna a NATO-tagállamoktól, de ezzel párhuzamosan a szövetség tovább erősíti saját védelmét is. Mint kiderült: Magyarországra is harccsoportot telepítenek, viszont a NATO továbbra sem küld katonát Ukrajnába.

“Egységesek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy szembeszállunk Oroszország azon kísérleteivel, hogy lerombolja a nemzetközi biztonság és stabilitás alapjait. Elszámoltatjuk Oroszországot és Fehéroroszországot” – többek között ezt tartalmazza az a közös nyilatkozat, amelyet a NATO 30 tagállamának állam- és kormányfője fogadott el Brüsszelben. A katonai szövetség rendkívüli csúcstalálkozót tartott az orosz-ukrán háború miatt.

A NATO KONKRÉT TÁMOGATÁSOKKAL SEGÍTI UKRAJNÁT

A HVG szerint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a találkozó után elmondta, hogy a tagállamok egyrészt további, Ukrajnába irányuló segítségnyújtásról döntöttek, másrészt megerősítették a szövetség védelmét. A főtitkár elmondta, hogy NATO konkrét támogatásokkal segíti Ukrajnát a kiberbiztonság és a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris jellegű fenyegetések elleni védelem erősítésében. Ezen túlmenően például tankelhárító eszközöket is eljuttatnak a szövetségesek.

Az állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy a keleti tagállamokba további harccsoportokat telepítenek, ez érinti Magyarországot is, ahová – Bulgária, Szlovákia és Románia mellett – szintén érkezik egy nemzetközi összetételű katonai erő.

KOMOLY LÉGI ÉS TENGERI HADERŐVEL ERŐSÍTENEK

Egy szokásos NATO harccsoportban mintegy ezer katona van (eddig 40 ezer katonát telepítettek a keleti szárnyba). Ez azért is érdekes fejlemény, mert még a csúcstalálkozót megelőzően ezzel a javaslattal kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a magyar honvédség elég erős megvédeni az országot, de ha van ilyen javaslat, akkor majd megvitatják. Hozzá kell tenni, hogy a NATO főtitkára már tegnap is kész tényként említette Magyarországot, mint az egyik harccsoport bázisát. A NATO nemcsak a szárazföldön erősíti meg a keleti határait, hanem ezeket a csapatokat komoly légi és tengeri haderővel is támogatni fogják. “

NAGY A FELELŐSSÉG

Nagy a felelősségünk, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább, mert az óriási pusztítást eredményezne, ezért nem telepít a NATO Ukrajnába katonai erőt” – jelentette ki Stoltenberg, fenntartva az eddig is ismert álláspontot. A már említett közös nyilatkozatban a tagállamok leszögezik, hogy a háborút bűntettnek tartják az oroszok részéről. Azt is vállalták a NATO-tagállamok, hogy jelentősen növelik védelmi kiadásaikat. “A mai napon úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk erőfeszítéseinket a védelmi beruházási kötelezettségvállalásunk teljes körű teljesítése érdekében” – ígéri a 30 állam- és kormányfő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb