Szegedi Arcok

Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

Innovatív kutatóként, az mRNS-alapú vakcinák kulcsfigurájaként kapta meg Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe – írja a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleményében.

„A fehérjeterápiákhoz in vitro átírt hírvivő RNS fejlesztését” célzó kutatásai és felfedezései „jelentős fejleményekhez vezettek az új típusú vakcinák létrehozásakor” – indokolta az Université Libre Bruxelles (ULB), hogy miért méltó Karikó Katalin, a magyar biokémikus az intézmény díszdoktori címére. Az ULB Doctor Honoris Causa-jelvényét átadó ceremóniát 2022. március 24-én késő délután tartották.

A COVID-19 JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSÉRE ALKALMAZOTT VÉDŐOLTÁS KIFEJLESZTÉSÉBEN JÁTSZOTT SZEREPÉT ISMERTI EL A JELVÉNY

Karikó Katalin pályája azt is szemlélteti, hogy a jövőkép, az eredeti kutatói utak feltárása, a kitartás fontos kelléke a kutatói sikernek. A hírvivő RNS-en alapuló innovatív kutatási eredményt és Karikó Katalinnak a Covid-19-járvány megfékezésére alkalmazott védőoltások kifejlesztésében játszott kulcsszerepét ismeri el az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény. Az Université Libre Bruxelles és a Szegedi Tudományegyetem kooperációját folyamatosan erősítik az Erasmus-ösztöndíjat elnyert hallgatók és oktatók. A kutatói együttműködés eredményességének egyik kifejeződése, hogy az antropológia területéről Charles Susenne egyetemi tanárt (ULB Laboratory of Human Genetics) 1994-ben az SZTE díszdoktorává választották. Az ULB hagyománya, hogy a Doctor Honoris Causa cím odaítélésével elismeri azon személyiségeket, akik gondolataikkal, eredményeikkel vagy tetteikkel a tudomány, a művészet vagy a politikai területén nyomot hagytak.

Nem is olyan régen, március közepén járt Szegeden a most kitüntetett Karikó Katalin. Erről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb