Szegedi Arcok

“Hatalmas erővel tölt el ez a díj” – a makói Mocsári Bence lett Magyarország legjobb paratriatlonistája

“Felemelő érzés, hogy elnyerhettem kétszer is ezt a díjat. Hatalmas erővel tölt el, nagyon sokat küzdöttem, hogy eljussak idáig és jó végre látni ennek az eredményét” – mondta el a makói születésű Mocsári Bence, a Titán Triatlon Club versenyzője, aki 2020-ban és 2021-ben is elnyerte az év paratriatlonistája címet, amivel ő lett Magyarország legjobb paratriatlonistája.

Az idén márciusban megrendezett Triatlon Gálán, amit a koronavírus járvány miatt tavaly nem tudtak megrendezni, visszamenőleg is kiosztották a díjakat, így nagy büszkeségünkre Bence kétszeresen is tarolt: 2020-as és 2021-es évre vonatkozóan is elnyerte az év paratriatlonistája címet.

A FIATAL SPORTOLÓ KÖNYÖKIZÜLETI RENDELLENESSÉGGEL SZÜLETETT

Bence hosszú utat járt be, míg eljutott idáig. Könyökízületi rendellenességgel született, mely a bal karját érintette. Ez azt jelenti, nincs könyökizülete, két csontja összeforrt. Mivel anyukája is olimpiai B kategóriás tornász volt, így a sport szeretete már egészen kis korától az élete részévé vált. Édesanyja tudta, hogy jót fog számára is tenni, ha belekezd valamilyen sportágba, így ismerkedett meg Bence először az úszással.

ELSŐ KOMOLY SIKEREIT ÚSZÓKÉNT ÉRTE EL

Azt, hogy hivatásszerűen a sporttal szeretne foglalkozni, 2012-ben a Londoni Paralimpiai játékokat nézve döntötte el. Ekkor a Szegedi Úszó Egyletben kezdte meg az úszást. Adottságai és kitartása révén gyorsan fejlődött. 2015-ben tagja lett a magyar válogatottnak és elérte első komolyabb eredményét: a berlini nemzetközi versenyen 50 méter gyorsúszásban első, 200 méter gyorsúszásban második helyezett lett. 2015 és 2018 között többszörös magyar bajnok és világkupa érmes volt. Úszókarrierje eddigi csúcsát a 2017-es mexikói Paraúszó Világbajnokságon elért helyezései jelentették: 200 méter vegyesúszásban ötödik, 100 méter gyorsúszásban hetedik, illetve 50 méter gyorsúszásban kilencedik helyezett lett.

2018-BAN SPORTÁGAT VÁLTOTT ÉS A PARATRIATLONBAN TELJESEDETT KI

Majd 2018-ban Bence a Magyar Triatlon Szövetség megkeresésére sportágat váltott, így vált paratriatlonistává. Ez a sportág pedig nagyon megtetszett neki, hiszen kevésbé monoton, mint az úszás és sokkal változatosabb kihívások elé állítja a sportolót.

AZ ÉLSPORT MELLETT BENCE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM HALLGATÓJA

Bence nemcsak a sportban jeleskedik, mellette a Szegedi Tudományegyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója is. “Az élsportot és a tanulást egyszerre magas szinten végezni elég kimerítő és fárasztó” – árulta el Bence, aki jelenleg a májusi Európa Bajnokságra készül Lengyelországba, de igazán nagyot robbantani november végén az Abu-Dzabi-ban megrendezendő világbajnokságon szeretne. Bence álma, hogy kijusson a paralimpiára, és ott felállni a dobogóra, de a reális esélyeket latolgatva a legjobb nyolc közé való jutást célozza meg Párizsban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb