Közélet

Zelenszkij világháborúról beszélt, Biden miatt mosakszik Amerika – ez történt, amíg Szeged aludt

33 napja tart az orosz-ukrán háború, a hétfőre virradó éjszaka nagyobb katonai esemény nélkül telt, azonban annál mozgalmasabb volt diplomáciai fronton. Orosz médiának adott – villámgyorsan törölt – interjút Zelenszkij, Biden pedig olyat szólt, hogy azóta is mosdatja az amerikai diplomácia. Ez történt, amíg Szeged aludt.

MOST AKKOR, BEAVATKOZIK AMERIKA VAGY SEM?

„Az isten szerelmére, Putyin nem maradhat hatalmon” – mondta Joe Biden amerikai elnök még szombaton, amelyet követően a Fehér Ház és az amerikai külügy is magyarázkodni kezdett, hogy soha nem avatkoznának be senki belügyébe. Biden óvatlan kijelentésétől még Emmanuel Macron francia elnök is elhatárolódott, és figyelmeztetett, hogy nyilatkozatokkal se mélyítse tovább senki a válságot.

ZELENSZKIJ VILÁGHÁBORÚRÓL BESZÉLT, MAJD FELVETETTE, HOGY KÉSZ MEGÁLLAPODNI DONBÁSZRÓL

Volodomir Zelenszkij a háború kitörése óta először adott interjút orosz médiumoknak, melyben azt mondta, hogy lehetetlen teljesen kiszorítani az oroszokat Ukrajna területéről, szerinte az egy harmadik világháborúhoz vezetne. Mint a Guardian írja, az orosz hatóságok gyorsan törölték a vasárnap megjelent anyagot, a benne megfogalmazottak azonban optimizmust sugallnak az orosz–ukrán háborúra nézve:

az ukrán elnök azt mondta, kész megállapodni az oroszokkal a donbászi területről.

Hozzátette, hogy felmerült a Kremlben a népszavazás lehetősége, hogy a hasonló területeken eldöntsék az ott élők, hogy Oroszországhoz akarnak-e tartozni. Zelenszkij szerint az ukrán demilitalizáció viszont nem lehet tárgyalási alap, és azt is jelezte, hogy ukránoknak népszavazáson kellene dönteniük a semleges státuszról.

HÉTFŐN ISZTAMBULBAN FOLYTATÓDNAK AZ OROSZ-UKRÁN TÁRGYALÁSOK

Hétfőtől Isztambulban folytatódnak majd az orosz-ukrán tárgyalások. Recep Tayyip Erdoğan török elnök a tűzszünet és a humanitárius feltételek javításának fontosságáról beszélt telefonon Putyinnak.

CSERNOBIL: AZ UKRÁNOK A TILTOTT ZÓNA FEGYVERMENTESÍTÉSÉT KÉRIK

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel.

Fotók: AFP, Reuters, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb