Közélet

A Medián számításai szerint a Fidesz nyer a választáson, csak az a kérdés, hogy mennyivel

Kedden a Závecz Research hozta nyilvánosságra a választások előtti utolsó, reprezentatív kutatását, szerdán pedig a Medián. Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója a HVG360-on közölt legfrissebb kutatás alapján a Fidesz választási győzelmét szinte biztosra veszi. Az Index szerint a kérdés már csak az, hogy mennyivel.

Mint kihangsúlyozták, a március végi adatfelvételen alapuló vizsgálat megerősítette az előző hónapban mért jelentős Fidesz-előnyt: a választások előtt a szavazókorú lakosságnak a 40, míg a választani tudók 50 százaléka a kormánypártok támogatásáról számolt be. A Medián ez utóbbi alapján közzétett grafikonja:

  • a Fidesz–KDNP pártszövetségnek 128,
  • a hatpárti ellenzéknek 71 mandátumot valószínűsített.

Ez utóbbi frakciónkénti megoszlása szerint:

  • a Demokratikus Koalíció 20,
  • a Jobbik 14,
  • a Momentum 13,
  • az MSZP 12,
  • a Párbeszéd 7,
  • az LMP 5 főből álló frakcióra számíthat, amennyiben magas lesz a részvételi hajlandóság.

Erre utal, hogy míg februárban 75, addig a március végi adatok szerint már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy részt vesz a választáson. Azt is jelzik azonban, hogy ezek a vállalások mindig magasabb részvételt jeleznek a valóságos részvételnél.

A LAKOSSÁG KÉTHARMADA A FIDESZ GYŐZELMÉRE SZÁMÍT

Mint a folytatásban írják, a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Mára a Fidesz–KDNP pártszövetség többsége stabilizálódott, az ország települési megosztottsága pedig a kormánypárt–ellenzék szavazatarány esetében csak Budapesten kedvez az ellenzéknek. Itt 27:45 arányú az előnyük, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26-os hátrányban van. A Medián felmérése szerint az ukrán–orosz háború, illetve az ahhoz kapcsolódó félelemérzet is a Fidesz pozícióját erősítette.

A ZÁVECZ RESEARCH SZERINT 3 SZÁZALÉKOS ELŐNYBEN VAN CSUPÁN A FIDESZ

A Závecz Research kedden nyilvánosságra hozta az utolsó, reprezentatív kutatását, vagyis az április harmadikán tartott választásokig már nem lesz újabb. Ebből kiderült, hogy a felméréseik alapján a választókorú népesség körében a Fidesz–KDNP három százalékos előnyben van az Egységben Magyarországért listájával szemben, 39-36 az állás jelenleg. A különbség épp hibahatáron belüli.  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb