KözéletSmart SzegedVideo365

44 év után először, 2024-ben magyar űrhajós kelhet útra a világűrbe – exkluzív interjú Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal

Csütörtök délután a Rektori Hivatal épületében izgalmas beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. A Mathias Corvinus Collegium és a Szegedi Tudományegyetem közös szervezésében ugyanis Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos számolt be a közönségnek Magyarország űrstratégiájáról és jelentőségéről.

TÖBB, MINT 75 ÉVES MÚLTRA TEKINTHET VISSZA A MAGYAR ŰRKUTATÁS

Magyarországnak több, mint 75 éves múltja van a nemzetközi űrtevékenységben és kutatásban. Erre alapozva az egyetemek, kutatóintézetek és a cégek összehangoltabb munkájára támaszkodva elindították az űrstratégiában megfogalmazott célok mentén azokat a zászlós hajó programokat, amelyek a magyar ipar számára egy fellendülést fognak biztosítani. Ahogy Dr. Ferencz Orsolya elmomdta, ez egy nagyon magas megtérülési szektor, az Európai Űrügynökségben 1:6-os megtérülési aránnyal számolnak, de az ausztriai példákat látva, olyan pályázataik is vannak az osztrák kollégáknak, ahol 1:10-es megtérüléssel tudták kamatoztatni a tudásukat. “Azt gondolom, hogy ez egy ígéretes irány, ami egyrészt a felsőoktatások versenyképességét, másrészt a hightech szektorban megtalálható ipari kapacitások számára pozitív hatást tud generálni” – mondta el az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Fotó: mandiner.hu

NAGYON JÓL HALAD A MAGYAR ŰRHAJÓS PROGRAM

Beszélgetésünk során Ferencz Orsolya beszámolt a HUNOR (Hungarian to Orbit) névre keresztelt magyar űrhajós programról is, mely a következő magyar kutató űrhajósnak a tudományos programját hivatott szolgálni. Ez 2024 első felében amerikai partnerekkel, az Axiom Space és a NASA segítségével fog megvalósulni. “A tudományos tartalom 12 önálló műszer, illetve műszercsalád fejlesztését és további 8 műszer nélküli vizsgálatot, kutatást tartalmaz. Ez egy nagyon komoly mennyiségű műszaki tartalom és emellett a válogatás is nagyon jól halad, mostmár az Európai Űrügynökségnél a személyes jelenléttel egybekötött válogatási fordulónál tartunk. Az Európai Űrügynökség visszajelzése alapján rendkívül magas szintű a magyar csapatnak a teljesítménye, úgyhogy büszkék lehetünk a magyar fiatalokra” – avatott be bennünket Ferencz Orsolya a program részleteibe.

MAGYARORSZÁG 1980 ÓTA ELŐSZÖR KÜLD ŰRHAJÓST A VILÁGŰRBE

A HUNOR program történelmi jelentőségét bizonyítja, hogy 1980 óta ez az első alkalom, hogy Magyarország ismét űrhajóst küld a világűrbe, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít majd várhatóan hosszú időtartamú szolgálatot, hogy önálló magyar kísérletekkel és magyar fejlesztésű műszerekkel vegyen részt a nemzetközi küldetésben. Ez a lehetőség gazdasági jelentőségét és tudományos értékét tekintve is egyedülálló, de szignifikánsan hozzájárul a magyar űripar, űrkutatás területén tevékenykedő kutatóintézetek és tágabb értelemben véve a természettudományos területek népszerűsítéséhez is.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb