Szegedi Arcok

Taroltak a szegedi Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai a XII. Egri Országos Ifjúsági Szólótáncfesztiválon

Kiemelkedő eredményekkel zárták a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai a március 25 – 27. között megrendezett a XII. Egri Országos Ifjúsági Szólótáncfesztivált. Bencz Gergely és ifj. Majoros Zoltán ezüstpitykés táncos lett, míg Kothencz Bertalan a Martin György Néptáncszövetség különdíját érdemelte ki.

A NÉPTÁNC FELSZABADÍTJA A TESTET ÉS A LELKET

Tóth Gábor, a Tiszavirág Néptáncegyesület oktatója és művészeti vezetője elmesélte számunkra, mindig azt mondja tanítványainak, hogy nem a helyezés számít ezeken a megmérettetéseken, hanem a belefektetett plusz munka a legnagyobb ajándék, mert azt már senki nem veheti el tőlük. “A tánc egy eszköz, hogy embert neveljünk. Számomra nem csak a heti kétszer másfél óra a fontos, amit a próbákkal töltünk, hanem emellett igyekszünk a gyerekeket kiskoruktól kezdve olyan értékekkel, morális és erkölcsi dolgokkal gazdagítani, amelyektől nagyon értékes felnőttekké válhatnak” – mondta el Tóth Gábor, majd hozzátette, egy jó éneklés, egy jó táncolás akár gyógyító hatással is bírhat, hiszen felszabadítja a testet és a lelket is.

A Tiszavirág Néptáncegyesület, melynek vezetői Tóth Gábor és Goda Katalin, 2016 szeptemberében kezdte meg e név alatt működését. A Szeged Táncegyüttes tagjaiból kivált közel 300 fős kistérségi egyesülethez jelenleg deszki, szegedi és röszkei néptánccsoportok tartoznak.

BERTALAN SZÍNPADI ELŐADÁSMÓDJA ÉS KIEMELKEDŐ TECHNIKÁJA NYERTE EL A BÍRÁK TETSZÉSÉT

Kothencz Bertalan, a Tiszavirág Néptáncegyesület tagja, a verseny különdíjasa, elmondta számunkra, a zsűri értékelése alapján a színpadi előadásmódja és kiemelkedő technikája nyerte el a bírák tetszését, ahogy a többi táncos is elismerően szólt Bertalan szerepléséről. Az ifjú táncos a kötelező és a szabadon választott programban a dél-alföldi oláhos és felcsíki verbunk, valamint zsuka táncával bűvölte el a verseny résztvevőit, s érdemelte ki a Martin György Néptáncszövetség különdíját.

BERTALAN A KÉSŐBBIEKBEN TÁNCTANÁRKÉNT SZERETNE ELHELYEZKEDNI

Bertalan egészen kiskora óta táncol, még a Szeged Táncegyüttesben ismerkedett meg a néptánc alapjaival, majd amikor megalakult a Tiszavirág Néptáncegyesület, ott folytatta szakmai pályáját. “A tánc számomra egy önkifejező eszköz, ugyanakkor életcélom is, hogy ezzel foglalkozhassak. Megfogott a tánc atmoszférája, az összetartó közösség, valamint mestereink, Gábor és Kata odaadása” – árulta el Bertalan, ahogy azt is, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakára készül, azon belül is a pedagógia iránt érdeklődik, hiszen a későbbiekben tánctanárként képzeli el a jövőjét.

A képeket köszönjük Bertalannak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb