Mindenmás

Felfüggesztik a pedagógussztrájkot amíg az új kormány meg nem alakul

Az új kormány megalakulásáig felfüggeszti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok március 16-án induló, határozatlan ideig tartó sztrájkját. Az érdekvédők a választások után kialakuló új helyzet miatt döntöttek így, tehát Szegeden sem lesz egyelőre tiltakozás.

Mint ismert, április 3-án országgyűlési választásokat tartanak hazánkban. A vasárnapi választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működni, így a sztrájktárgyalások nem tudnak érdemben folytatódni, ami az egyik alapfeltétele a jogszerű munkabeszüntetésnek – írja az Index.

A PSZ ELNÖKE SZERINT TÖBB MINT EZREN VETTEK RÉSZT EDDIG A TILTAKOZÁSBAN

“Az ügyvezető kormánynak nincs joga rendeletalkotásra, nincs joga megállapodásra, így tulajdonképpen egy darabig nem lesz másik fél, akivel érdemben tárgyalni tudnánk. A sztrájktörvény ugyanakkor előírja, hogy a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt is folytatni kell. Ennek hiányában a munkabeszüntetés jogszerűtlen lenne, a kollégákat pedig semmiképp nem sodornánk veszélybe” – indokolta a sztrájkbizottság döntését Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi tagja. „Amint az új kormány megalakul és lesz kijelölt tárgyalófél ismét tárgyalni kezdünk, hiszen továbbra is fontos, hogy a bérekre és a munkaterhekre vonatkozó követeléseink megvalósuljanak” – mondta a PDSZ képviselője. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke ugyanakkor arról beszélt, hogy március 16-án, 17-én és 18-án több mint 40 ezren vettek részt a sztrájkban, de a legalább egy napig tiltakozó kollégák száma is meghaladta a 29 ezret, ami több, mint a januári, figyelmeztető sztrájkkor regisztrált adat.

PEDAGÓGUSSZTRÁJKKAL INDULT A HÉT A DEÁKBAN

Pedagógussztrájkkal indult a hét a Deák Ferenc Gimnáziumban Szegeden. A tiltakozók hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az iskola előtt. Mint a lapnak Erdélyi Eszter tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megbízottja elmondta, már a hetedik napja, március 16-a óta tiltakoznak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb