Közélet

Amíg Szijjártó Péter Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel meetinget Szegeden, addig az együttműködés folytatásáról tárgyalt a szerb és az orosz elnök

A politikai és gazdasági együttműködés folytatásáról tárgyalt telefonon szerdán Aleksandar Vucic szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a szerbiai köztársasági elnöki hivatal.

A közlemény szerint Vlagyimir Putyin gratulált Aleksandar Vucicnak az elnökválasztáson elért eredményéhez, és következő ötéves ciklusához, valamint annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia és Oroszország megőrzi baráti kapcsolatát egymással a jövőben is.

SZERBIA CÉLJA TOVÁBBRA IS AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓ

Aleksandar Vucic kiemelte: országa célja továbbra is az európai integráció, eközben viszont mindenképpen szeretné megőrizni őszinte és hagyományos kapcsolatait Oroszországgal. A két elnök a telefonbeszélgetés során a fennálló gazdasági helyzetet és a kétoldalú energetikai és külkereskedelmi kapcsolatokat is elemezte, és megállapította, hogy a kereskedelmi áruforgalom az utóbbi néhány hónapban tovább bővült, ami a sikeres együttműködés egyértelmű jele.

SZERBIA NEM VEZET BE SZANKCIÓKAT OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN

A két elnök arról is beszélt, hogy az Oroszország és Szerbia között aláírt, gázellátásról szóló szerződés május 31-én lejár, ezért újabbat kellene aláírni Szerbia energiabiztonságának megőrzése érdekében. A feltételekről sürgősen tárgyalni kell – olvasható a közleményben. Az Udvarnokon található gáztározó többségi tulajdonosa a Gazprom. Az ukrajnai háborúról szólva Aleksandar Vucic megismételte, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, és reményének adott hangot, hogy a fegyveres konfliktus hamarosan véget ér.

A SZERB KÜLÜGYMINISZTER MA SZEGEDEN JÁRT

Szijjártó Péter Szegeden töltötte a szerda délelőttöt, a politikus reggel 9-től Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel találkozott, majd tartott közös sajtótájékoztatót a megyeháza Rákóczi téri épületében. 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Read Full Article
'Fel a tetejéhez' gomb