Közélet

Szijjártó Péter: Itt lenne az ideje, hogy Ukrajna befejezze a vádaskodást, és az inzultálást

A NATO fenntartja és megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatását rövid- és hosszú távon egyaránt, hogy Kijev meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben – jelentette ki csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően. A tanácskozás után Szijjártó Péter egy rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol kiemelte: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, és jó lenne, ha az ukránok befejeznék a vádaskodást Magyarországgal szemben.

Csütörtökön NATO külügyminiszteri tanácsülést tartottak Brüsszelben. Az esemény után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy a NATO a humanitárius segítségen felül kibertámadás, illetve vegyi és biológiai fenyegetések elleni védekezéshez biztosít eszközöket Ukrajna számára. Tájékoztatása szerint a tagállamok külügyminiszterei egyértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy “további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval”.

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA SEM SZÁLLÍT FEGYVEREKET UKRAJNÁBA

Az esemény után rövid sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter is. Az egyik legfontosabb az volt, hogy közölte: Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába. Ez szerinte egy tagállamon belüli döntés, és a NATO-ülésen sem hangzott el semmi olyan, ami erre kötelezne bennünket. Szijjártó beszélt arról is, hogy a humanitárius akciók a továbbiakban sem állnak le, amire azért is van szükség, mert úgy tűnik, hogy az orosz–ukrán háború még hónapokig, de akár évekig is eltarthat.

ITT LENNE AZ IDEJE, HOGY UKRAJNA BEFEJEZZE A VÁDASKODÁST

Az energiahordozókra vonatkozó szankciókat a továbbiakban sem szavazzuk meg, amit a már sokszor elmondott okokkal indokolt Szijjártó. Azzal, hogy ez a magyar gazdaságnak sokat ártana. Mint mondta, kőolajból naponta 20 ezer tonnát importálunk, földgázból pedig évi 8,5 milliárd köbmétert. “Ha valaki most jelentkezne, hogy ezt pótolni tudja, szívesen egyeztetünk a továbbiakról. De az a helyzet, hogy ilyen nincs” – mondta Szijjártó Péter. A külügyi tárcavezető hozzátette: már több százezer menekültet fogadtunk be, az ukránok viszont mégis támadnak bennünket. Szijjártó itt az ukrán külügyminisztérium közleményére reagált, melyben többen közt arról írtak, hogy Magyarország az ukrajnai háborút is felhasználta a választási kampányban. Szijjártó hozzátette: “itt lenne az ideje, hogy Ukrajna befejezze a vádaskodást, és az inzultálást.”

TÖBBSZÖR IS BESZÓLT MÁR ZELENSZKIJ MAGYARORSZÁGNAK

Kedden újabb üzenetet küldött Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök Orbán Viktornak. Szerinte a magyar miniszterelnöknek választania kell a világ és Moszkva között, ugyanakkor abban is bíznak, hogy Magyarország felülvizsgálja az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos megközelítését.

Forrás: MTI, HVG

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb