Mindenmás

Az alternatív hajtóanyagok és az e-üzemanyag előállításán fognak dolgozni a szegedi kutatók

A nemzetközi elemzések azt mutatják, hogy Magyarország zöld ország. A 2050-es európai karbonsemlegességi célok elérésében jelenleg a 13. helyen áll – közölte Palkovics László csütörtökön Zalaegerszegen, a győri és a szegedi egyetem, valamint az Audi Hungaria két kutatási projektjének aláírása alkalmából, melyeknek célja az alternatív és szintetikus üzemanyagok előállításának és értékelésének kutatása lesz.

Mint mondta, néhány éve még a tisztán elektromos meghajtásban látták a szakemberek a mobilitás jövőjét, de mára árnyaltabb lett ez a kép. Valamit tenni kell a meglévő járművek környezetbarátabbá tétele érdekében is, illetve vizsgálni kell a hidrogén üzemanyagként és energiatárolóként való alkalmazásának lehetőségeit – mondta.

AZ ALTERNATÍV HAJTÓANYAGOK ÉS AZ E-ÜZEMANYAG ELŐÁLLÍTÁSA A CÉL

Az Audi és a két, köztük a szegedi egyetem részvételével, valamint számos más partner közreműködésével induló két projekt célja az alternatív és szintetikus üzemanyagok előállításának és értékelésének kutatása, valamint a hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása, továbbá a levegőből kinyert szén-dioxid megkötésének lehetősége, például kísérleti növényházakban – ismertette Palkovics László. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a projektindító kapcsán azt mondta: a jövő üzemanyagán dolgoznak közösen egyetemi és vállalati partnereikkel. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is megerősítette: az alternatív hajtóanyagok és az e-üzemanyag előállítása a projektjeik célja.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb