Közélet

Ne kapj frászt: Szeged mellett is megszólal ma a riadó-rendszer, 2+1 percen át mennek majd a szirénák

Délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer, avagy a MoLaRi hangos üzemű, teljes körű próbája – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az eredeti menetrend szerint erre március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmaradt.

A szomszédban zajló háború kitörésére tekintettel egy hónapja csak csökkentett üzemű tesztet hajtottak végre a lakossági riasztó rendszerrel, de hétfőn délelőtt teljes körű próbát végeznek a MoLaRival.

A Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet, főként a veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is. A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

DÉLELŐTT 11-KOR SZEGED MELLETT IS RIADÓT FÚJNAK MAJD

Ezeken a helyszíneken délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az eredeti menetrend szerint erre március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmaradt. A legközelebbi hangos próba szeptemberre van kiírva, most a márciusi elmaradást pótolják a szakemberek.

EZT FOGJUK HALLANI

Az OKF tájékoztatója szerint a hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő történik:

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.” szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
  • Ezután a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” szöveg következik.
  • Ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  • Végül egy szöveges rész következik: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Az OKF felhívja mindenki figyelmét: valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Így szólnak a szirénák élesben:

ALGYŐN ÖT HELYEN VAN TELEPÍTETT SZIRÉNA

Csongrád-Csanád megyében egyedül Algyőn van telelpített MoLaRi rendszer, 5 riasztó végponttal. Szegeden éppen ezért – széljárástól függően – a város északi részein, főként Új-Petőfitelep, Fodorkert, Petőfitelep városrészekben lehet majd hallani a próbát, a belvárosban, Alsóvároson, Klebelsber-telepen vagy Újszeged déli részein pedig valószínűleg csend honol majd. A 10 perces tesztüzem nincs összefüggésben az orosz-ukrán háborúval, mint fent is írtuk, ez egy menetrend szerinti próba.

FRISSÍTVE (11:35): VIDEÓN, AHOGY MEGSZÓLAL A RENDSZER

11-kor elindult a nagyjából 10 perces próba, Magyar Andor kollégánk élőben lőtt videóját IDE kattintva találod. A Szeged365 – szegedi, független, igazi Facebook oldalon rengeteg komment érkezett a témában, volt olyan algyői olvasónk, aki frászt kapott, a szegediek többsége azonban szinte semmit sem hallott az egészből.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb