Mindenmás

Fehérfejű selyemmajom apróságok születtek a Szegedi Vadasparkban

Legutóbb patások és szárnyasok gyarapodásáról számolt be a Szegedi Vadaspark, most pedig egy olyan kis emlős került sorra, amely nemcsak ritkasága okán, hanem amiatt is kiérdemli a figyelmet, hogy a faj jelentős szerepet kapott az intézmény történelmében. A két újabb kölyök a fehérfejű selyemmajom, amelynek nemzetközi fajmentő tenyészprogramját hajdan a Vadaspark szakembere, egykori igazgatója, Dr. Gősi Gábor vezette.

A Vadaspark honlapján számolt be arról, hogy náluk egy Krakkóból érkezett hím, és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított családot. Olyannyira sikeresen, hogy harmadik éve rendszeresen számíthatnak kölykök születésére. Idén március 30-án került sor erre, és a két kis majom a gondos családtagoknak köszönhetően szépen cseperedik.

KÖRÜLBEBLÜL 10 EZER FELNŐTT EGYED ÉL A FÖLDÖN

Mint tovább írják, csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apa cipeli a hátán. A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon. Nem olyan mértékben veszélyeztetett, mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmok, de a körülbelül 10 ezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Az állatkerti helyzetük jobb, jelenleg körülbelül 250 egyedük él Európa állatkertjeiben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb