Közélet

Túlszalad a háború Ukrajnán? Atomfegyverekkel készül Oroszország a NATO–svéd–finn lagzira

Amennyiben Svédország és Finnország csatlakozik a katonai védelmi szövetséghez, akkor Oroszországnak meg kell erősítenie a balti-tengeri védelmét, ami akár atomfegyverek bevetését is jelentheti – tudatta a Reuters annak nyomán, hogy a két ország azon gondolkodik, hogy belépjen a NATO-ba.

A Világgazdaság tudósítása szerint az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese, Dmitrij Medvegyev csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Svédország és Finnország NATO-ba történő felvétele esetén Oroszországnak meg kell erősítenie szárazföldi, tengeri és légi védelmét a Balti-tengeren a katonai egyensúly helyreállítása érdekében.

SZÜKSÉG ESETÉN REAGÁLNAK

A 2008 és 2012 között elnöki posztot betöltő Medvegyev elmondta, hogy nem lehet többé a Balti-tenger nukleáris semlegességéről beszélni, és az „egyensúlyt helyre kell állítani”.  “Oroszország nem tett és nem is akart ilyen jellegű intézkedéseket hozni, azonban szükség esetén kénytelenek lehetünk megfelelő módon reagálni” – utalt Medvegyev a nukleáris arzenál esetleges bevetésére. Finnország, mely egy 1300 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, a következő hetekben hoz döntést arról, hogy csatlakozik-e a NATO-hoz – jelentette be szerdán Sanna Marin miniszterelnök. Svédország szintén fontolgatja, hogy csatlakozzon a szövetséghez.

NEM HALADNAK ELŐRE AZ OROSZ-UKRÁN BÉKETÁRGYALÁSOK

Két típusú nyilatkozatot olvashattunk eddig az orosz-ukrán béketárgyalásokról: vagy mindkét fél azt mondta, hogy van haladás, vagy legalábbis az egyik. Most viszont mind az oroszok, mind az ukránok azt nyilatkozták, hogy semmi előrelépés sem történt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb