Gasztro

Romlott disznósajtot árultak az egyik szegedi piacon, 28-an kaptak szalmonellát, négyen kórházba kerültek (frissítve)

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon. Mint csütörtök reggeli közleményükben írták,

  • a férfi ellenőrizetlen forrásból beszerzett termékeket dolgozott fel,
  • majd közel két héten keresztül adta el az egyik szegedi piacon a disznósajtot, füstölt májast és abált vért,
  • a termékekben szalmonella tenyészett ki,
  • melynek következtében 28 vevő lázzal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést szenvedett el,
  • 4 beteg közülük kórházba is került.

A vádirat szerint a férfi az egyik megyebeli faluban levő házában dolgozott fel sertéshúst és árulta azt a környékbeli kistermelői piacokon. A vádlott 2019. májusában közel két héten keresztül adott el az egyik szegedi piacon disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő. A férfi ugyanis nem a saját maga által tartott állatok húsát, hanem ellenőrizetlen forrásból beszerzett termékeket dolgozott fel, érvényes egészségügyi kiskönyvvel nem rendelkezett, a telephelyen a kézfertőtlenítés lehetősége nem volt adott, továbbá a húskészítményeket hűtés nélkül szállította és értékesítette. A vádlott által eladott termékekben salmonella tenyészett ki, melynek következtében 28 vevő lázzal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést szenvedett el. 4 beteg közülük kórházba is került.

A járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a piacon tartott ellenőrzése során a vádlott által árult termékekből vett mintákból ugyanazt a kórokozót mutatta ki, mint a betegeknél. A vádlott megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló jogszabályokat.

A járási ügyészség a férfit ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolja, bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

FRISSÍTVE: NEM A MARS TÉRI PIACON TÖRTÉNT AZ ESET

A cikk megjelenését követően rengeteg kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz. Rákérdeztünk, nem a Mars Téri Piacon történt a 2019-es eset, melynek aktualitását a ma reggeli vádemelés adta meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb