Szegedi Arcok

Szegedi Hősök: exkluzív interjú Hegedűs Boglárkával, aki telefonon vezette le a hódmezővásárhelyi anyuka szülését

“Nem volt idő teketóriázni” – mesélte Hegedűs Boglárka mentésirányító, aki vasárnap gyakorlatilag telefonon vezette le egy hódmezővásárhelyi anyuka szülését. A pici egészséges, Bogi derekasan helyt állt, a nem mindennapi eset kapcsán pedig a Rádió 7 reggeli műsorában faggatták a fiatal mentésirányító hölgyet.

KORÁBBAN ÍRTUK: ELFOLYT A MAGZATVÍZ, ELINDULT A SZÜLÉS, NEM VOLT MÁS HÁTRA, MINT TELEFONON INSTRUÁLNI A LEENDŐ SZÜLŐKET

Vasárnap Hódmezővásárhelyre kérték a mentők gyors segítségét, egy egy 35 év körüli kismamánál elfolyt a magzatvíz. A tapasztalt mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi esetkocsit és Szegedről az újszülött rohamkocsit is, miközben telefonon kezdte instruálni a leendő apukát:

RÖGTÖN HALLOTTA, HOGY MÁR FOLYAMATOS A VAJÚDÁS

“A hétvégén kaptunk egy hívást, melyben vásárhelyi lakosok kértek tőlünk segítséget. A leendő apuka 2-3 perces fájásokat említett de a háttérből lehetett hallani, hogy már folyamatos a vajúdás” – kezdte a beszámolót Hegedűs Boglárka mentésirányító a Rádió 7 reggeli műsorában. Mint mesélte, amennyire a háttérből hallani lehetett, a pár az utcán volt, ezért kérte őket, hogy menjenek visszza a lakásba,

  • a férfit arra kérte, hogy csavarja fel a fűtést és hozzon tiszta textíliákat,
  • a nőt pedig arra, hogy feküdjön le a földre.

“Az urat kértem, hogy hasaljon a hölgy két lába elé és figyeljen, hogy lát-e bármiféle rendellenes dolgot. Az anyuka ekkor már folyamatos fájásokkal küzdött és rendre nyomott is” – emlékezett vissza a szegedi mentésirányító, mint a Rádió 7 műsorvezetőinek mesélte, szinte rögtön előbukkant a baba feje, majd a kezei, a törzse, a lábai, percek múlva megszületett és fel is sírt. Boglárka ekkor bebugyoláltatta az édesapával és kérte, hogy fektesse az édesanya mellé. Pont annál a résznél tartottak, hogy – még mindig telefonon keresztül – arra instruálta az újdonsült apukát, hogy ellenőrizze az életfunkciókat, amikor betoppantak a házba a mentők és átvették tőle a gyermeket és az édesanyját.

NEM VOLT IDŐ TEKETÓRIÁZNI

“Nem volt idő teketóriázni. Volt benned izgalom?” – kérdezte Szeri Csaba műsorvezető. Mint Boglárka mondta, nem történik minden nap ilyesmi egy mentésirányító életében, nem egy megszokott dolog, viszont külön felkészítik őket az ilyen helyzetekre, tudniuk kell, mit kell tenniük. “Volt azért egy kezdeti félsz, de hál’ Istennek az édesapa lélekjelenléte is rendben volt” – emlékezett vissza. Mint mondta, az apuka – amennyire lehetett – nyugodt volt, gördülékenyen vette az utasításokat, nélküle nem is ment volna a dolog.

A teljes beszélgetést itt tudod visszahallgatni, érdemes:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb