Szegedi Arcok

Szegedi büszkeség: Bánhidi Bence, Gera Zoltán és Dárdai Pál is a hattyasi Klebelsberg-szoborra gyűjt

Nagy fába vágta fejszéjét a Klebelsberg-Telepi Polgári Kör, mint az egyesület elnökétől, Kismárton Zsolttól megtudtuk, a városrész névadójának emelnek szobrot, a költségeket pedig egy nagy szabású árverés keretein belül tervezik összegyűjteni, amelyhez olyan klasszisok járultak hozzá,

  • mint a magyar bajnok Bánhidi Bence, a Pick Szeged csapatkapitánya, a 2021-es Év Kézilabdázója,
  • a 44-szeres válogatott Fiola Attila,
  • a 97-szeres válogatott Gera Zoltán,
  • és a volt szövetségi kapitány, Dárdai Pál.

Szeged déli ékszerdoboza az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterről, Klebelsberg Kunóról kapta végleges, mostani nevét még 1929-ben. A telep eddig összesen öt különféle néven futott, igaz, voltak ismétlődések:

  • 1834 és 1922 között Hattyas-,
  • 1922 és 1928 között Vasutastelep,
  • 1928 és 1958 között Gróf Klebelsberg Kunó-telep,
  • 1958 és 1992 között aztán egy kicsit visszatért a Hattyas-telep,
  • majd 1992 után újra Klebelsberg-telep lett a városrész neve.

Annak dacára, hogy összesen már 60 éve viseli a városrész a köztiszteletben álló, az elsőként ide költöztetett délvidéki vasutasok körében roppant népszerű, őket patronáló művelődéspolitikus nevét, Klebelsberg-telepen nincs Klebelsberg-szobor (bocs a szóismétlésért, direkt írtuk így, érzékeltetve a helyzet hiányos mivoltát). Ezen fog most változtatni a Klebelsberg-Telepi Polgári Kör.

12 MILLIÓBÓL EMELNEK SZOBROT A HATTYASI HARANGLÁB MELLÉ, KLEBELSBERG KUNÓ EMLÉKÉRE

Mint Kismárton Zsolt elmondta, két éve, a Trianoni Békediktátum 100. évfordulójára tervezték a szobor felállítását, de a Covid közbeszólt. Az alkotás – amelyen az látható majd, ahogy Klebelsberg kezet fog egy korabeli telepi vasutassal – Lantos Györgyi szobrászművésznő csongrádi műhelyében készül, az avatást június 11-re tervezik. A teljes költségvetés 12 millió forint, ebből 8 millió a Bethlen Gábor alap segítségével jött össze, az egyházmegyétől 1 millió forintot kaptak, továbbá sokat köszönhetnek a lakossági adományoknak is. Mint az elnök mesélte, a Harangláb mellett kialakított alapot társadalmi munka keretein belül építették meg.

MÉG HIÁNYZIK AZ ÖSSZEG EGY RÉSZE, MÁJUS 1-JÉN TARTJÁK MEG A JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓT

A komplett összeg még nincs meg, a maradékot egy nagy szabású árverés során tervezik összegyűjteni, a Klebelsberg-Telepi Majálison, az Összefogás Házában. Zsolt örömmel újságolta, hogy megkeresésükre olyan klasszisok is a kezdeményezés mellé álltak, mint a Pick Szeged csapatkapitány Bánhidi Bence, vagy a három futball-ikon, Gera Zoltán, Dárdai Pál és Fiola Attila. Bence egy dedikált Pick-mezt, a foci-triász pedig egy-egy autogrammal ellátott labdát ajánlott fel.

Az aukciót a XXI. Klebelsberg-Telepi Majálison tartják meg, az Összefogás Házának udvarán. Előre is köszi, ha besegítesz!

Fotók: Klebelsberg-Telepi Polgári Kör

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb