Mindenmás

Drónokkal pásztázta a rendőrség a vasúti átjárókat a sok baleset miatt: több autóvezető is fittyet hányt a tilos jelzésre (videóval)

Tizenegy vonatbaleset volt az elmúlt egy hónapban, ebből Mindszentnél történt a legsúlyosabb, itt öt ember vesztette életét. A sok baleset miatt csütörtökön délelőtt Kiskunhalason a légtérből ellenőrizték a vasúti átjárókat a rendőrök. A tapasztaltak szerint a közlekedők egy részét még mindig nem rettentik vissza az elmúlt időszakban történt halálos balesetek – olvasható a rendőrség pénteken kiadott közleményében.

Mint írják, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2022. április 21-én nagyszabású, 8 helyszínre kiterjedő közlekedésrendészeti akciót tartottak a vasúti átjáróknál történő szabálytalanságok megelőzése, felderítése érdekében. A kapitányság szakemberei, a Készenléti Rendőrség speciális állományával és egy motoros rendőrrel kiegészülve egy drón segítségével pásztázták az utakat.

TÖBB AUTÓVEZETŐ IS FITTYET HÁNYT A FÉNYJELZŐ PIROS JELZÉSÉRE

A rendőrség kiemelte, hogy az ellenőrzés során meglepődve tapasztalták, hogy a sofőröket nem rettentették el az elmúlt időszakban a vasúti átjáróknál történt halálos balesetek. Több autóvezető fittyet hányt a fényjelző készülék tilos jelzésére, és annak ellenére hajtott rá a sínekre, hogy a manőver akár az életébe is kerülhetett volna. Volt, aki annyira sietett, hogy közvetlenül a vasúti átjáró után, a felfestett záróvonal ellenére előzte meg az előtte szabályosan haladó autóst.

A tilos jelzést figyelmen kívül hagyókkal szemben fejenként 60.000 forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki, a többi szabálytalankodóval szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A VASÚTI ÁTJÁRÓT MEGKÖZELÍTENI CSAK FOKOZOTT ÓVATOSSÁGGAL SZABAD

A szemfüles rendőrök az akció során kiszűrtek egy ittas vezetőt is, őt szintén igazoltatták. Kiderült, hogy a férfinek nincs vezetői engedélye sem, így vele szemben ittas vezetés miatt büntetőeljárás indult, az engedély nélküli vezetés miatt pedig szabálysértési őrizetbe vették. A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

  • a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,
  • a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
  • a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb