Közélet

Binszki József ismét megszólalt az óvoda-gate kapcsán, biztos benne, hogy “rémhír” a Mars téri óvi bezárása

Két hete robbant a szegedi óvoda-gate, a sajtóértesülések szerint az önkormányzat három intézmény bezárását fontolgatja. Az ügyben a Napsugár, a Sás utcai és a Mars téri óvoda érintett, az utóbbival kapcsolatos híreket még Húsvét előtt cáfolta meg a helyi DK elnök, aki most ismét posztolt a témában. Mint a hétvégén írta, személyesen konzultált Botka Lászlóval, szó sincs szegedi óvodabezárásokról, rémhír az egész.

Mindezt írta annak dacára,

  • hogy a sztorit pont az önkormányzat saját médiája durrantott be két hete,
  • hogy Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője bő egy hete már azt is lenyilatkozta, hogy hány óvodapedagógust, technikai dolgozót és gyereket érint a bezárás,
  • ráadásul egy szülői értekezleten arról beszéltek a Sás utcai óvodába járó kicsik szüleinek, hogy a következő nevelési évre már nem is lehet gyerekeket beíratni.

HÚSVÉT ELŐTT EGYENESEN RÉMHÍRNEK NEVEZTE AZ ÓVODABEZÁRÁST

Binszky József, a Mars téri óvoda területileg illetékes önkormányzati képviselője, egyben a DK szegedi elnöke másodjára posztolt a témában. Húsvét előtt azt írta, hogy a Mars téri óvodabezárásáról természetesen szó sincs, Szeged város közgyűlésében egy ilyen gondolat nem is kapna többséget. “Ez egy rémhír, foglalkozni sem érdemes vele. Az óvoda és annak szakképzett óvodapedagógusai várják a kis lurkók beíratását most is és a jövőben is” – írta ezt úgy a politikus, mintha az eredeti hír nem is tőlük származna.

SZEMÉLYESEN KONZULTÁLT BOTKA LÁSZLÓVAL

A folytatás pénteken következett, akkor arról számolt be Binszky József, hogy aznap személyesen konzultált Botka Lászlóval a szegedi óvodák körül felröppent különféle rémhírekről. “Ismételten megnyugtathatok mindenkit, természetesen szó sincs szegedi óvodabezárásokról. Nem tisztem minősíteni az e tárgyban hallott mindenféle híreszteléseket, kedvem sincs hozzá, legyen a hangsúly inkább az óvodák, valamennyi szegedi óvoda, köztük természetesen a Mars téri óvoda további zavartalan működésén” – fejtette ki, majd megjegyezte, nagyon rosszkor, épp a beiratkozási időszakban kezdett keringeni a bezárásról szóló “alaptalan mendemonda”, amely többeket is elbizonytalaníthatott.

“Ahogyan korábban is, most is biztosíthatok minden szülőt, nyugodtan írassa gyermekét a Mars téri óvodába, a kicsik nem csak elkezdik, de be is fejezik ott az ovit” – fejtette ki.

A politikus arról is írt, hogy ez egy kiváló intézmény, szakképzett óvónőkkel, odaadó személyzettel, csodás környezetben. Mint egy oázis a városi forgatagban; csend, nyugalom, madárcsicsergés és tiszta levegő. “Mi kellhet még?! Higgyék el, tudom, mit beszélek, három gyermekem is odajárt” – zárta sorait a szegedi DK elnök.

MOST AKKOR, HOGY IS VAN EZ?

Ha leírjuk egy lapra, hogy mi történt eddig, elég zavaros képet kapunk. Nézzük tételesen.

  • Április 10-én számolt be arról a városvezetés médiája, hogy azt tervezik, hogy három óvodát kiemelnek az intézményrendszerből. A hír nem intézményi pletyka, nem is városházi kiszivárogtatás, a Szegedi ÓVI igazgatónője kalap-kabát lenyilatkozta, hogy “a drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt kiemeljük a három óvodát az intézményrendszerből.”
  • Pár napra rá a szakember már részleteket is elárult portálunknak, Bartáné Tóth Mária megkeresésünkre elmondta, a három intézményben összesen 20 óvodapedagógust és 11 technikai dolgozót, valamint 140 gyermeket érint a bezárás.
  • Ha ez nem lenne elég, egy Húsvét előtti szülői értekezleten gyakorlatilag a szülőkkel is közölték a dolgot, bár, itt már jóval ködösebb volt a helyzet: a Sás utcai óvodában arról beszéltek, hogy még nem biztos, hogy bezárnak, de a következő nevelési évre már nem lehet gyerekeket beíratni. Mint a portálunkat megkereső szülők mondták, “meghűlt a levegő, csend lett” a teremben, amikor szembesültek az igazsággal.

Magyarán, az önkormányzat saját médiája leközölte a bezárást, erre egy Szeged365 interjúban az illetékes városi cég igazgatója is ráerősített plusz gyakorlatilag a szülőkkel is közölték a dolgot, de Binszky József szerint “rémhír” az egész.

Mindezek dacára Binszki József állítja, hogy “rémhír” a dolog, szó sincs óvoda-bezárásról Szegeden.

SZUBJEKTÍV: MI ERRE TIPPELÜNK

Cikkünk zárásaként egy szubjektív Szeged365 szerkesztőségi tipp érkezik, sőt, rögtön kettő plusz egy változat. Az egyik verzió, hogy a Mars téri óvoda marad, a többi viszont nem. A DK-s politikus másodjára szólalt meg az ügyben, azonban mindkét alkalommal csakis a választókörzetébe tartozó intézményről beszélt, mintha a másik két óvoda bezárásáról szó sem lett volna. Több olvasónk is arra saccolt a legutóbbi Binszki-cikkünk után, hogy a politikus azért kommunikál így, mert a hozzá tartozó óvi valamilyen oknál fogva megmarad, a többi viszont tényleg bezár.

Nekünk van egy másik forgatókönyvünk is, abból is rögtön kétféle verzió. Az egyik az, hogy a városvezetés úgy volt vele, hogy mielőtt bezárnák bármelyik óvodát (ami ugye, nem egy népszerű húzás), saját kezűleg, kontrollálva szivárogtatják ki a sztorit, letesztelve, mit szól hozzá a közvélemény, aztán, ha nagy a zúgolódás, majd visszakoznak, ha különösebb felhördülés átmegy a szegedieken a terv, akkor pedig megcsinálják. Hasonló forgatókönyv, de egy kicsit másképp megközelítve, hogy szimplán annyi történt, hogy a hír hallatán egy emberként mozdult rá a témára Szeged, a város lakói (élükön a Szeged365 olvasóival) a létező összes platformon hangot adtak az elégedetlenségüknek, ezáltal kénytelen volt visszavonulót fújni a kabinet.

Bármelyik is történt, reméljük, tényleg megmenekül a három intézmény, egyben hálásan köszönjük minden szegedinek, Szeged365 olvasónak, hogy kiálltak az igazukért. Bízunk benne, hogy Binszki Józsefnek tényleg igaza van.

Az ügyben természetesen megkerestük a Polgármester Urat is, reméljük, ezúttal válaszolni fog levelünkre (nem nagyon szokott). Amint ez megtörténik, cikkünket frissíteni fogjuk.

Fotók: Dr. Binszki József (FB)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb