KözéletSzegedi Arcok

“Meghűlt a levegő, csend lett” – furcsa dolgokat mondtak a bezárás előtt álló Sás utcai óvoda szülői értekezletén

Három óvoda bezárását tervezi a szegedi önkormányzat, mint egy hete megírtuk, hamarosan a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai óvoda ajtajára is lakat kerülhet. Az ügyben forrnak az indulatok, Bartáné Tóth Mária, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője portálunknak azt nyilatkozta, a pedagógushiány és az egyre kevesebb gyermek a fő ok, közben a szegedi Fidesz ingatlanspekulációt sejt az ügy mögött, a DK helyi elnöke, Dr. Binszky József pedig kijelentette, hogy rémhír a Mars téri óvoda bezárása. A legizgalmasabb tartalmat ismét a Szeged365 olvasói szolgáltatták, az egyik szülőnek köszönhetően kiszivárgott, amint a Sás utcai óvodában, a hosszú hétvége előtti szülői értekezleten a szegedi ÓVI vezetője arról beszélt,

  • hogy még nem biztos, hogy bezárnak,
  • de a következő nevelési évre már nem lehet gyerekeket beíratni,
  • az olvasói levelet küldő szülő(k)nek pedig nem az jött le az értekezlet során, hogy a fenntartó a gyerekek érdekeit tartaná elsődleges szempontnak.

Mielőtt belevágnánk a hozzánk befutott e-mailbe, következzen egy villámgyors Szeged365 óvoda-gate gyorstalpaló, avagy, ez történt az előző pár napban:

EGY HETE ROBBANT A BOMBA

Három óvoda bezárását tervezi sajtóértesülések szerint a szegedi önkormányzat, a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai óvoda is érintett az ügyben. Miután befutott az információ, kértünk egy interjút Bartáné Tóth Máriától, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetőjétől, aki elmondta, hogy a három intézményben összesen 20 óvodapedagógust és 11 technikai dolgozót, valamint 140 gyermeket érint a bezárás.

A szakember arról beszélt,

  • ennek egyik oka a pedagógushiány, jelenleg is 30 óvodapedagógus hiányzik a szegedi ÓVI tagintézményeiből,
  • a másik ok pedig a gyermeklétszám csökkenés, a 2017/18-as nevelési évtől kezdve 4070 főről 3847 főre csökkent a gyerekek száma ezekben az intézményekben.

A teljes interjút itt találod:

INGATLANMUTYIT SEJT A FIDESZ

Szerda délelőtt Chovanecz Kata és Haág Zalán (Fidesz-KDNP) tartott sajtótájékoztatót, az eseményen előkerült a Down-szindrómás és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan gondozó Deák Ferenc utcai óvoda ügye is, melyet a két képviselő szerint egy tervezett kaszinónyitás miatt zárattak be 2017-ben. Szó volt arról is, hogy hat éve újabb óvodabezárási hullám történt Szegeden, melynek 5 tagintézmény esett áldozatául. “A bezárásról döntő baloldal tájékozatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Botka László a közgyűlési vitában Rókás utcai óvodáról beszélt, miközben Szegeden nincs és nem is volt ilyen utca, csak Rókás óvoda a Sólyom utcában” – magyarázta az eseményen Chovanecz Kata, melynek összefoglalóját az alábbi tudósításunkban találod:

KIAKADTAK A SZÜLŐK

Nagy népszerűségnek örvend a két éve heti szinten jelentkező, az utca emberét megszólaltató Szegedi Pletykák szériánk, valahogy adta magát, hogy Fülöp Tímea riporterünk és Magyar Andor operatőrünk az érintett szülők véleményét kérje ki.

Nem volt őszinte a mosoly:

HÉTVÉGI FORDULAT: BINSZKY JÓZSEF SZERINT MARAD A MARS TÉRI ÓVODA

Az ügyben az ünnepi hétvégén a szegedi DK-enök Binszky József is megszólalt, a politikus egyenesen rémhírnek nevezte a Mars téri óvoda bezárását. “A Mars téri óvodabezárásáról természetesen szó sincs, Szeged város közgyűlésében egy ilyen gondolat nem is kapna többséget. Ez egy rémhír, foglalkozni sem érdemes vele. Az óvoda és annak szakképzett óvodapedagógusai várják a kis lurkók beíratását most is és a jövőben is” – posztolta ki a Facebookra a politikus, a gondolatmenetet több olvasónk is úgy értelmezte, hogy gyakorlatilag – mivel csakis a Mars téri óvodát védte be – a másik két intézmény bezárását erősítette meg, burkoltan.

FURCSA KIJELENTÉSEK A SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEN: NEM BIZTOS, HOGY BEZÁRNAK, DE A KÖVETKEZŐ NEVELÉSI ÉVRE MÁR NEM ENGEDIK BEÍRATNI A KICSIKET

A hétvégén kaptunk egy olvasói levelet, amely egy szerdán, a Sás Utcai Óvodában megtartott szülői értekezleten elhangzottakat vázolta fel. Az eseményt az általunk is megszólított Bartáné Tóth Mária Magdolna, a Szegedi ÓVI igazgatónője tartotta meg.

A folytatásban változtatás nélkül közöljük a levelet, az olvasónkra való tekintettel névtelenül.

“Az értekezlet elején Bartáné elmondta, hogy mik a tervek, LEHET, hogy bezárják a SÁS utcai óvit is, de még nincs döntés. A feltett szülői kérdésekre, hogy mi lesz az óvoda bezárása után, még úgy kommunikálta a helyzetet, mintha nem volna biztos az Óvoda bezárása, azt mondta, majd a közgyűlés fog erről dönteni.

Ezután jöttek-mentek a kérdések, válaszok.

A megbeszélés kezdete után kb. másfél órával egy szülői kérdésre, hogy jelenleg be lehet-e íratni gyereket a következő nevelési évre, a válasz az volt, hogy NEM.

Ekkor meghűlt a levegő, csönd lett. Kicsit mindenki magában szerintem feltette a kérdést, hogy ha nem végleges a bezárásról a döntés, akkor miért nem lehet beiratkozni az óvodába. Tehát egy elméletileg kérdéses döntést már megelőlegeztek egy beiratkozás tiltással. Felcserélték a normális, és logikus eljárásrendet. Először végleges döntést kellett volna hozni korábban, és a döntésnek megfelelően kellett volna engedélyezni vagy tiltani a beiratkozást.

Becsapottnak éreztük szülők magunkat, hiszen a másfél óra alatt ötletekkel szerettünk volna megoldást találni arra, hogy lehetne a gyerekre nézve a legjobbat kihozni a jelenlegi helyzetből. A fenntartónak úgy láttuk nem ez a célja, semmilyen ötletet nem igazán hallottunk arról, hogy a gyerekeknek legjobb megoldás szülessen, ne kelljen másik óvodába elmenni.

És most jön a második érdekesség az előző mondathoz kapcsolódóan.

Az egyik szülő felvetette, hogy egy jó lehetőség lenne, ha a jelenleg óvodába járó gyerekek itt maradhatnának az óviba, “kijárhatnák” azt, és egy kifutó rendszerben az óvodába maradhatnának, és utána be lehetne már zárni a gyerekeket nem sértő módon az óvodát.

Erre Bartáné reagált, és elmondta, hogy ez egy lehetőség, 2016-ban is volt egy ilyen óvoda, ahol kifutó rendszerben maradhattak a gyerekek.

De ezt a lehetőséget NEM magától vetette fel, hanem az egyik szülőnek jutott eszébe másfél óra elteltével. Egy szakmájához értő vezetőnek ilyen megoldásokat kellett volna javasolni, és nem egy szülőnek felvetni ezt a lehetőséget. És még ezen kívül is lehet hogy lenne humánusabb megoldás, a másik óvodába íratáson kívül, de ezt a fenntartónak jobban kellene tudni.

Tehát abszolút nem az jött le az értekezlet során, hogy a fenntartó a gyerekek érdekeit tartja elsődleges szempontnak, hanem a saját érdekeit.”

ZÁRNAK VAGY NEM ZÁRNAK?

Hogy valójában mi lesz a három óvoda sorsa, még nem lehet tudni, a városházi forrásaink szerint a bezárási szándék megvan, viszont hivatalos döntés csak a következő, két és fél hét múlva esedékes közgyűlésen születhet majd. Egy szubjektív vélemény, cikkünk végére: úgy tűnik, mintha a városvezetés szándékosan szivárogtatta volna ki a dolgot, hogy a végleges döntés előtt “tesztelhesse” a közvéleményt, vagyis azt, hogy mennyire akadnak ki a szegedi szülők a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai óvoda bezárásának hírére.

Folytatása következik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb