Közélet

Balhé a városházán: nem szavazták meg, Márki-Zay Péter mégis megvonta Kis Andrea alpolgármesteri feladatait

A csütörtöki események után péntek reggel 7-re hívott össze rendkívüli közgyűlést Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi városházára, ahol többek között ordas nagy pofont kapott a jegyzői iroda, a polgármester pedig ismét bejelentette, saját hatáskörben vonja el Kis Andrea alpolgármesteri feladatait. A volt miniszterelnök-jelölt elsőszámú (korábbi) szövetségesének számító MSZP-s politikusnő így a tegnap megszavazott bruttó 1 millió 40 ezer forint helyett mindössze 195 ezerre lesz jogosult.

CSÜTÖRTÖKÖN TÖRTÉNT: NEM SZAVAZTÁK MEG AZ ALPOLGÁRMESTER LEVÁLTÁSÁT, ERRE MÁRKI-ZAY PÉTER ÍRÁSBAN VONTA MEG A SZEREPKÖREIT

Mint csütörtökön megírtuk, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester javaslatot tett a szocialista alpolgármester, Kis Andrea leváltására, az indítványt azonban nem támogatta a közgyűlés minősített többsége. Az indítványt a 8 képviselő helyett csak 7 támogatta, 3-an nemmel szavaztak. A Fidesz-KDNP képviselői ezért kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt, Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke egyenesen “elszabadult hajóágyúként” jellemezte a polgármester viselkedését.

A meglepetés a napirendi pontok tárgyalása után jött, Márki-Zay Péter a szavazás eredményének dacára bejelentette, hogy elvonja az alpolgármester feladatköreit. Helyszíni beszámolók szerint a polgármester megvárta az utolsó napirendi pontot, majd bejelentette, írásban vonja meg Kis Andrea alpolgármester feladatköreit, aki innentől csak a sima képviselői tiszteletdíjra, vagyis 195 ezer forintra lesz jogosult. Ez egyébként bruttó 1 millió forinttal jelent kevesebbet az MSZP-s politikusnőnek, akinek eredetileg bruttó 1 millió 40 ezer forint plusz 156 ezer forint költségtérítés járt volna a csütörtöki közgyűlésen megszavazottak alapján.

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS: GYAKORLATILAG KIVÉGEZTÉK A JEGYZŐI IRODÁT

A tegnap megkezdett meccs ma reggel 7-től folytatódott, mint a polgármester ellenzékéhez tartozó Promenad24 írta, a jobboldali képviselők nélkül, hiszen a Fidesz-KDNP előre jelezte, a “vendettában” nem kívánnak részt venni. A lap arról számolt be, hogy a tegnapihoz képest látványosan együtt szavaztak a Márki-Zay Péter köréhez tartozó városatyák, kérdés nélkül, mindent támogatva, amit a városvezető előterjesztett.

A ma reggel elfogadott indítványok alapján:

  • A polgármester javaslatára a jegyzői irodát gyakorlatilag feldarabolják, megszüntetik: onnan az informatikát – ahol többek között a Márki-Zay országos politikai kampányában is dolgozó munkatársak vannak – a polgármesteri kabinet, tehát a bizalmi ember Kis János kabinetvezető és Márki-Zay Péter alá rendelik.
  • A jogi irodát is alaposan átstrukturálják, továbbá két embert elbocsátanak a hivatalból. A belső átszervezést és a leépítéseket az MMM – Tiszta Vásárhelyért frakció 9 tagja támogatta, Kis Andrea alpolgármester nemmel szavazott.
  • Márki-Zay Péter pedig ma ismét tájékoztatta a közgyűlést, hogy saját hatáskörben elvonta Kis Andrea alpolgármesteri feladatait, és lecsökkentette a fizetését, a fent említett bruttó 1 millió 40 ezer forintról 195 ezerre.

Forrás: Promenad24

Fotók: Hódpress, Promenad24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb